Najdi forum

Splash Forum Arhiv Delovno pravo in zaposlitev Odpoved delovnega razmerja med bolniškim staležem

Odpoved delovnega razmerja med bolniškim staležem

Pozdravljeni, mene pa zanima ali lahko med bolniškim staležem podam odpoved?
Zaposlena sem v podjetju, kjer so zelo slabi odnosi, plača – enkrat je, enkrat se jo čaka v nedogled, v bistvu nič ne funkcionira kot bi moralo. Nekaj mesecev sem že na bolniškem staležu zaradi bolezni, sem pa v tem času našla zaposlitev, ki mi je pisana na kožo, je moja stroka. Opravili smo razgovor in so me pripravljeni počakati da se pozdravim in začnem delo opravljati pri njih.
Pri zdajšnji službi imam odpovedni rok 30 dni, ali lahko med bolniško podam odpoved, ali veljajo kakšni splošni zakoni glede tega? Je pa to moja prva zaposlitev in prva daljša bolniška.
Vem da zdajšnja šefica tega ne bo vesela, ampak moram gledati na sebe, pomembno mi je da z veseljem hodim službo in sem v končni fazi tudi plačana za svoje delo, ki ga opravljam.

Pogodbo lahko odpoveste na enak način, kot če bi bili zaposleni: delodajalcu vročite svojo odpoved bodisi osebno v prostorih podjetja bodisi s priporočeno pošiljko. Datum vročitve pošiljke se šteje za datum, ko je bil delodajalec seznanjen z odpovedjo pogodbe z vaše strani.

Upoštevati je potrebno odpovedni rok, zapisan v pogodbi. Možen je sicer tudi drugačen dogovor, če tako želita obe strani (sporazumna odpoved). Mimogrede, v kolikor pogodbo odpoveste sami (lastna volja ali sporazumno), vam ne pripada denarno nadomestilo na Zavodu.

Načeloma je več težav v obratnem primeru – ko delodajalec želi odpovedati pogodbo zaposlenemu, ki je na bolniški – in to je posebej zakonsko urejeno.

Srečno

Kaj pa v primeru če je oseba šele začela z bolniško, in še nekaj mesecev ni zmožna za delo (bodisi operacija, hujša poškodba, nesreča) in poda odpoved na začetku bolniškega staleža. Potem delodajalec od take osebe ne more zahtevati 30-dnevni odpovedni rok, če oseba ni zmožna za delo? Se lahko tukaj kaj zaplete?

Odpovedni rok je smiseln le, če je delavec dejansko na delovnem mestu (ali se lahko v kratkem vrne z bolniške), saj to delodajalcu daje čas, da najde ustrezno zamenjavo. Ne vem sicer, zakaj želite dati odpoved, če se vam je bolniška odsotnost šele začela in pričakujete, da boste še dolgo odsotni. To vas postavlja v zelo ranljiv položaj – dokler ste na bolniški, prejemate plačo (vendar ne 100%), imate plačane prispevke, teče vam delovna doba… Če se ne želite vrniti na obstoječe delovno mesto, prekinite pogodbo kasneje: bodisi predlagajte sporazumno odpoved ali pa po lastni volji (v slednjem primeru to naredite dovolj zgodaj, da se vam na delovno mesto ne bo potrebno vrniti – včasih so delodajalci maščevalni in hočejo izkoristiti vse zakonske možnosti, ki jih imajo na voljo, pri nekaterih pa je možen tudi dogovor, da se odpovedni rok skrajša oz. se ga zanemari => sporazumna odpoved).

Pri sporazumni odpovedi del. razmerja skupaj določite datum prenehanja del. razmerja – lahko je isti / naslednji dan, pač stvar dogovora. V vsakem primeru se je potrebno dogovoriti še glede regresa in dopusta (če vam je regres že bil izplačan v celoti za leto 2019, delodajalec lahko zahteva delno vračilo – za vse tiste mesece do konca leta, ki jih ne boste oddelali oz. ne boste pri njih zaposleni).

Če pogodbo odpoveste sami ali pa sporazumno, se lahko prijavite na Zavodu, vendar vam denarno nadomestilo za izgubo zaposlitve ne pripada. Lahko pa oddate vlogo na CSD za denarno pomoč.

Srečno

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close