Najdi forum

Splash Forum Arhiv Delovno pravo in zaposlitev odpustitev in regres

odpustitev in regres

Mene pa zanima v primeru da delodajalec prekine delovno razmerje, mu je delavec dolžan vrniti regres?

Da. Zakon opredeljuje pravico do sorazmernega dela dopusta in regresa na pogoj, da delavcu “preneha delovno razmerje med koledarskim letom”. Ne določa le na primere, ko delavcu delovno razmerje preneha med letom po njegovi krivdi…

Če vas jaz prav zastopim ste želeli povedati, da v primeru če delodajalec odpusti delavca, mu mora delavec vrniti del regresa. Če pa ima delavec sklenjeno zaposlitev za določen čas (na primer 30.9.2019) mu regresa ni potrebno vračati ko gre iz firme?

Delavcu pripada sorazmerni del dopusta, v kolikor ne oddela vseh 12 mesecev v letu. Zakaj pride to tega – odpoved s strani delodajalca ali delavca ali če se pogodbe ne podaljša – je vseeno. Pri odpovedi se mora upoštevati samo odpovedni rok – zapisan v pogodbi – in ta čas se še vedno šteje za zaposlitev in vam tudi za čas odpovednega roka pripada regres in dopust.

Če npr. kdorkoli (delavec, delodajalec) da odpoved s 30.6. in ima odpovedni rok 30 dni, mora delati do 29.7. in mu pripada regres in dopust tudi za julij (1/12).

Če imate pogodbo za dol. čas, ki se izteče 30.9. in ste prejeli regres v celoti, delodajalec lahko zahteva poračun – vračilo preveč plačanega regresa za 4 mesece. Najverjetneje pa to pomeni, da vam nameravajo podaljšati pogodbo (sicer vi vam izplačali samo delni regres in preostanek do 1.11.).

Če vas jaz prav zastopim ste želeli povedati, da v primeru če delodajalec odpusti delavca, mu mora delavec vrniti del regresa. Če pa ima delavec sklenjeno zaposlitev za določen čas (na primer 30.9.2019) mu regresa ni potrebno vračati ko gre iz firme?
[/quote]

Običajno je tako, ampak moram pojasniti. Ko delodajalec delavca odpusti, torej poda odpoved, ko mu je že izplačal regres, je delavec dolžan vrniti, ker je dobil izplačan regres za vseh 12 mesecev.
V primeru pogodbe za določen čas do 30.9. je delodajalec verjetno izplačal regres samo za 9 mesecev. Če mu je slučajno izplačal za 12 mesecev, pa je delavec tudi v tem primeru dolžan vrniti regres za 3 mesece.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close