Najdi forum

Splash Forum Arhiv Delovno pravo in zaposlitev Solidarnostna pomoč pri bolniški

Solidarnostna pomoč pri bolniški

Pozdravljeni!

Delam v javni upravi (zdravstvo). Zaradi rizične nosečnosti bom do nastopa porodniške na bolniški. Mi pripada solidarnostna pomoč po neprekinjenih 3 mesecih bolniške?
Uvrščena sem v 32 razred z aprilom bom napredovala razred ali dva…

Hvala,
Lp

Spoštovani!

Solidarnostno pomoč ureja Kolektivna pogodba za dejavnost zdravstva in socialnega varstva Slovenije, ki v 101. členu navaja, da delavcu oziroma njegovi družini pripada solidarnostna pomoč v višini ene povprečne neto plače v gospodarstvu RS za pretekle tri mesece v primeru smrti delavca, smrti ožjega družinskega člana ali staršev, če živijo v skupnem gospodinjstvu, ob nastanku težje invalidnosti, ob daljši bolezni in v primeru požarov ali elementarnih nesreč, ki prizadenejo delavca. Predlog za dodelitev solidarnostne pomoči pripravi sindikat. Daljšo bolezen, zaradi katere je javni uslužbenec začasno nezmožen za delo, je potrebno vselej izkazati s potrdilom pristojnega zdravnika oziroma zdravniške komisije. Kot daljšo bolezen štejemo bolezen, ki traja tri mesece ali več, ne glede na to, ali je javni uslužbenec zaradi bolezni tri mesece ali več odsoten z dela ali pa dela po 4 ure dnevno. Iz razloga “daljše bolezni” je javni uslužbenec do solidarnostne pomoči upravičen samo enkrat v koledarskem letu.

Aneksi h kolektivnim pogodbam dejavnosti in poklicev, ki so bili sprejeti in uveljavljeni v letu 2012, navajajo, da je delodajalec je dolžan izplačati javnemu uslužbencu solidarnostno pomoč v višini 577,51 EUR v primerih in po postopku, določenem v kolektivni pogodbi. Do izplačila solidarnostne pomoči je upravičen javni uslužbenec, če njegova osnovna plača v mesecu, ko se je zgodil primer, ne presega oziroma ne bi presegala višine minimalne plače. Navedena omejitev pa ne velja za člene reprezentativnega sindikata saj mu skladno z Aneksom h Kolektivni pogodbi za dejavnost zdravstva in socialnega varstva Slovenije (Ur. l. RS, št. 46/13) solidarnostna pomoč pripada, če njegova osnovna plača v mesecu, ko se je zgodil primer, ne presega oziroma ne bi presegala višine 130 odstotkov minimalne plače. Članu sindikata pa tudi sicer pripada za 20 odstotkov višja solidarnostna pomoč.

Lep pozdrav,

dr. Blaž Kovačič Mlinar Odvetnik/Attorney Cigaletova 7, 1000 LJUBLJANA T +386 599 22 818 Vse bralce foruma obveščamo, da je takšen nasvet zaradi omejene seznanjenosti z vsemi pravno relevantnimi dejstvi po svoji vsebini zgolj informativne narave, saj vsaka rešitev nastale pravne situacije zahteva poglobljeno, celovito in osebno obravnavo. Tovrstni odgovori ne predstavljajo pravnega svetovanja v skladu z določbami Zakona o odvetništvu. Za vse dodatne informacije in pojasnila vsa vabimo, da se obrnete na našo odvetniško pisarno.

Hvala za odgovor.
Torej meni ne pripada ker sedaj na bolniški dobim 950€.
Lp

Jaz dobim na bolniški 569€ in so mi v naši kadrovskih rekli, da mi ne pripada. Sem pa tudi javna uprava

Pozdravljeni.

Sem v 22.placilnen razredu, od novembra 2018 na bolniski zaradi rizične nosečnosti. Zaprosila sem za solidarno pomoč v feb. 2019 ampak do sedaj še ni nobenega odgovora. Zanima me ali mi pripada sploh? Mesečno prejemam približno 500 eur.

Pozdravljena,
Tudi jaz sem zaposlena v zdravstvu in sicer zaenkrat v 34 plačilnem razredu.
Zanima me, kako si si izračunala bolniški stalez?

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close