Delo v Avstriji – vprašanje
Pozdravljeni.
Partnerki se ponuja možnost dela v Avstriji. Na delo bi se vozila, stalno bivališče pa bi imela v Sloveniji. V zvezi s tem sva pridobila že precej informacij, vseeno pa me zanima, če je med vami kdo, ki bi iz prve roke lahko pojasnil kako imate kot delovni migranti urejene naslednje zadeve (žal ne poznava nikogar osebno):
1) Zdravstveno zavarovanje: kolikor sem se uspel pozanimati, je obvezno ZZ v primeru obmejnih delavcev krito v državi zaposlitve, pravice pa se lahko uveljavlja v obeh državah (AT in SLO v tem primeru). Zanima me naslednje:
– Ali si v Sloveniji plačujete tudi dopolnilno zavarovanje? Kakor razumem bi v tem primeru moral biti obseg pravic do zdr.storitev v SLO enak kot za tiste, ki delamo v SLO?
– Ali se za uporabo zdr.storitev v SLO uporablja EU kartica ZZ ali kaj drugega?
– Ali tečejo stvari v primeru uporabe zdr.storitev v SLO gladko, ali to prinaša en kup izpolnjevanja obrazcev, birokracije ipd., da dobiš povrnjene stroške?
2) Dohodnina: kolikor vem, je potrebno v SLO doplačati razliko dohodnine, kot olajšave pa se lahko uveljavlja stroške prevoza ter malice. Zanima me:
– Ali poleg prevoznih stroškov in malice v praksi obstaja še kakšna “olajšava” ali način, s katerim se zniža potrebno doplačilo?
– Ali je potrebno FURSU za olajšavo v zvezi s stroški dela (malica, prevoz) predložiti kakšna dokazila (računi, evidence delovnih ur, ipd.)? Ali si glede tega vodite kakšne sprotne evidence, da je na koncu vse tako kot mora biti, brez neprijetnih presenečenj?
Ali je poleg zdravstva ter dohodnine še kašna zadeva, na katero morava biti pozorna?
Za odgovore in pomoč se vam lepo zahvaljujem.
Forum je zaprt za komentiranje.