Skrite napake v najemniškem stanovanju – rada bi preklicala pogodbo
Lep pozdrav
Imam problem.Plačala sem 3 mesečno varščino (705€) za stanovanje v katerem sem sedaj 5 dni.
Ko sem podpisala pogodbo, je bilo rečeno, da je v stanovanju kurjava, elektrika, kabelska.
Sedaj sem že 5 dni brez tople vode, brez kurjave, elektriko sem dobila komaj včeraj, saj ni bil plačan dolg tistega, ki je bil prej v tem stanovanju in je bil števec zato odmontiran, kar me je stalo 160€, v kopalnici odtoki komaj požirajo in me je strah, da bi mi butnilo vse skupaj ven, plina nimam, zato si ne morem niti kuhati, niti si ogrevat vode, da sem dobila sploh vodo sem rabila dva dni, saj me vsi pošiljajo sem in tja, lastnika pa ne dobim ,ker je kao v tujini.Sedaj so ugotovili, da plin je, ampak da je plinska pečka pokvarjena in mi priporočajo, da kupim drugo (kar spet nanese vsaj 800€).Lastnika spet ne uspem priklicati.Vrh glave imam vseh problemov v stanovanju in sem se odločila, da bom odpovedala najemno pogodbo.
Sedaj pa me zanima, v pogodbi je naveden 3 mesečni odpovedni rok – glede na to, da sm v stanovanju komaj 5 dni in da odpovedujem pogodbo zaradi skritih napak, mi lastnik mora vrniti vso varščino in se lahko izselim brez odpovednega roka? Ali moram vseeno upoštevati 3 mesečni odpovedni rok? Namreč za te stvari ob vselitvi nisem vedela, niti nisem bila z njimi seznanjena!
Hudo sem jezna, nihče od lastnikov se mi ne javi, zato prosim vas za nasvet, ali lahko zahtevam preklic pogodbe in vrnitev vsega denarja (za elektriko, varščino).
Hvala in lp
Glede na to, da najemodajalec grobo krši svoje dolžnosti, vam svetujem, da ga prijavite na stanovanjski inšpektorat. Tako boste tudi lažje uveljavljali svoje pravice, ki jih imate v zvezi s svojimi vlaganji v stanovanje (zahtevati povračilo stroškov oz. pobot zapadlih najemnin z vašimi vlaganji, sorazmerno znižanje najemnine za čas, ko vam ni bila omogočena normalna uporaba stanovanja…).
Zaradi stvarnih napak lahko seveda tudi odstopite od pogodbe ne da bi spoštovali določen 3-mesečni odpovedni rok, morate pa lastnika pisno obvestiti o svoji nameri, jo obrazložiti in mu pustiti nek dodaten rok za izpolnitev obveznosti.
Odstop od pogodbe v tem primeru ne more biti razlog, da najemodajalec zadrži plačano varščino, ker pa se v praksi to pogosto dogaja, vam resnično priporočam, da vključite v zadevo inšpektorja.
Forum je zaprt za komentiranje.