Najdi forum

Splash Forum Arhiv Pravni nasveti Predčasno dedovanje

Predčasno dedovanje

Pozdravljeni! Moje ime je Boštjan. Sem nezakonski sin. Pred kratkim sem v zemljiški knjigi našel podatek, da je moj oče naredil pogodbo o dosmrtnem preživljanju z zakonskim sinom. Ko sem mu pisal pismo, kako je z mojim deležom, mi je rekel, da me bo njegov zakonski sin izplačal po njegovi smrti, se pravi nujni delež. Sedaj mene zanima, ali obstaja kakšna pravna pot, da mi na zapuščino nujnega deleža ni treba čakati do očetove smrti? Razen seveda, če se prej dogovorimo o izplačilu. Hvala.

Preverite, ali in kako se je očetov zakonski sin zavezal, da vam bo izplačal nujni delež. Imate kakšno garancijo za to?
V primeru, da gre dejansko za darilno pogodbo, s katero sta se oče in vaš polbrat želela izogniti vašemu nujnemu deležu, lahko zahtevate ugotovitev ničnosti pogodbe, ker gre za izigravanje predpisov. Problem je namreč v tem, da očetovo premoženje zaradi te pogodbe sploh ne bo predmet dedovanja in če polbrat ne bo želel izpolniti dogovora, vam bo preostala le še dolgotrajna sodna pot.

*********************************** EVA STROPNIK, univ. dipl. prav., Geovin, geodetske storitve in pravno svetovanje, V. Stropnik s.p., Zaradi omejene seznanjenosti z vsemi pravno relevantnimi dejstvi in drugimi pomembnimi okoliščinami v konkretni zadevi so odgovori na zastavljena vprašanja zgolj informativne narave in predstavljajo pomoč v obliki dostopa do splošnih informacij v zvezi s posameznim pravnim vprašanjem.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close