Najdi forum

Splash Forum Arhiv Pravni nasveti zakaj sploh oporoka

zakaj sploh oporoka

Pozdravljeni,
dedek je na srečo še živ in zdrav, vendar me vsebolj skrbi naslednje: pred 12 leti je umrl oče, imel je še brata. Kmalu po smrti mojega očeta mi je dedek podaril staro hišo, ki je del nove. To staro hišo sva z mojim možem sama popolnoma obnovila in jo delno priključila k novi, v kateri je dedek živel z babico, ki je pred leti umrla. Del nove hiše, sva tudi z možem sama obnovila in ga sedaj upoabljava, vendar je še dedkova last. Imam tudi brata. Računov nimava shranjenih, ker smo imeli večinoma zidarje, ki delajo “na črno”.

Dedek je pred leti napisal oporoko, v kateri svoje premoženje zapušča nam trem dedičem, vendar ne v enakih deležih, saj strica že nekaj let sploh ni bilo na obisk k dedku, nikoli se ni zanimal zanj, medtem ko sva midva z bratom skrbela najprej za babico, sedaj za dedka. Finančne pomoči sicer dedek ne potrebuje, je dobro priskrbljen.

Ker vem, da je stric zelo pohlepen, me vsebolj skrbi, da bo nekega dne izpodbijal oporoko in da bodo z njim še sitnosti. Vem, da obstaja možnost pogodbe o dosmrtnem preživjanju, vendar nas je notar poučil, da jo lahko dedek sklene izključno z enim dedičem. Torej če bi jo sklenil z mano ali z mojim bratom, bi drugi od naju spet osta brez svojega deleža. Kar tudi ni pošteno do tega, ki je vlagal, dobil pa ne bi ničesar.

Prosimo, da nama svetujete, kaj lahko storiva, da nama ne bo potrebno stricu plačevati za premoženje, v katero sva vlagala toliko let. Stric je popolnoma brezvesten človek, ki bi bil zmožen tudi vreči iz stanovanja celo mojo družino, saj še zdaj, za časa dedkovega življenja, neprestano očita, da nikoli ničesar ni dobil.

Upam, da sem bila jasna in da obstaja način, da z bratom zavarujeva, kar je najino.

Hvala

Ena možnost je, da pri notarju sestavite izročilno pogodbo in se tako še za časa dedkovega življenja dogovorite o vseh premoženjsko pravnih razmerjih. Tam mora biti prisoten tudi stric, tako da je kasneje minimalna možnost za kakršnekoli težave.
Tudi že obstoječa dedkova oporoka je dobra odločitev in je ne bo kar tako enostavno mogoče izpodbijati; najbolje, da jo deponira pri odvetniku ali notarju. Seveda pa bo v tem primeru stric kot nujni dedič lahko kljub vsemu zahteval svoj nujni delež, če mu je v oporoki namenjeno manj od tega.
Na zapuščinski obravnavi lahko sicer zahtevate, da se iz premoženja, ki je predmet dedovanja izločijo vaši vložki, vendar bo to potrebno dokazovati.

Najboljši bi bil vsekakor čimprejšnji dogovor med vsemi vpletenimi.

*********************************** EVA STROPNIK, univ. dipl. prav., Geovin, geodetske storitve in pravno svetovanje, V. Stropnik s.p., Zaradi omejene seznanjenosti z vsemi pravno relevantnimi dejstvi in drugimi pomembnimi okoliščinami v konkretni zadevi so odgovori na zastavljena vprašanja zgolj informativne narave in predstavljajo pomoč v obliki dostopa do splošnih informacij v zvezi s posameznim pravnim vprašanjem.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close