odkup deležev
Pred par leti mi je umrl mož. Imel je podjetje (d.o.o.), kjer je bil večinski lastnik. Dedovali smo jaz in otroka v enakih deležih. Potem smo sklenili pogodbo za odkup naših deležev. Odkupit jih je želela gospa, ki je tudi solastnica podjetja in je v njem tudi zaposlena. Pogodba je notarsko overjena. Izplačat bi nas morala že pred dvema letoma, pa tega še ni storila in nam dolguje precej denarja.
Zdaj je to podjetje tik pred stečajem. Ali lahko sodno izterjam dolg, tudi če gre medtem podjetje v stečaj?
Ali kakorkoli odgovarjam za stečaj, ker sem še vedno delni lastnik? Nisem aktivna v tem podjetju niti nisem podpisnik ali zastopnik.
Hvala.
Navadno je tako, da je plačilo kupnine v pogodbi o prenosu poslovnih deležev bistvena sestavina pogodbe in da so spremembe družbenika šele po plačilu kupnine priglašene sodnemu registru. Če je temu tako, boste težko po stečaju družbe zahtevali pogodbeno kupnino, saj do prenosa posl. deležev uradno še ni prišlo. Lahko pa boste zahtevali odškodnino zaradi neizpolnitve pogodbe.
Kot neaktivni družbenik ne odgovarjate za obveznosti družbe.
Forum je zaprt za komentiranje.