Najdi forum

Splash Forum Arhiv Pravni nasveti delitev

delitev

Želim kupiti stanovanje. Ker bo v kratkem nastopila ločitev, me zanima ali se lahko istočasno izvede nakup in darilna pogodba. Namreč zavedam se, če kupim stanovanje, da ima ob ločitvi partner pravico do polovice le tega. Ali je možno, da nakup opravi kateri od sorodnikov in istočasno podari meni. Ali je kakšna druga varianta, da pridem do lastništva ne da bi imela potem težave glede izplačila partnerju (denar imava ločen in bi ta nakup bil z mojimi prihranki).

Teoretično bi bilo možno, vendar lahko vaš partner zahteva ugotovitev ničnosti take pogodbe, ker gre dejansko za navidezno darilno pogodbo.
Če vaši prihranki izvirajo iz dela (in niso npr. darilo, dediščina, zavarovalnina ipd.), gre za skupno premoženje. Enako velja za partnerjeve prihranke.
Če bi stanovanje kupili s podarjenim/podedovanim denarjem, bi predstavljalo vaše posebno premoženje.
Najboljša rešitev bi bila, da pred notarjem skleneta sporazum o delitvi skupnega premoženja in se tako že vnaprej dogovorita, kaj bo po razvezi zakona pripadlo komu.

*********************************** EVA STROPNIK, univ. dipl. prav., Geovin, geodetske storitve in pravno svetovanje, V. Stropnik s.p., Zaradi omejene seznanjenosti z vsemi pravno relevantnimi dejstvi in drugimi pomembnimi okoliščinami v konkretni zadevi so odgovori na zastavljena vprašanja zgolj informativne narave in predstavljajo pomoč v obliki dostopa do splošnih informacij v zvezi s posameznim pravnim vprašanjem.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close