Najdi forum

Splash Forum Arhiv Pravni nasveti Izdajanje za nekoga drugega na forumih

Izdajanje za nekoga drugega na forumih

Ali mi lahko prosim razložite naslednje:
1) Enkrat sem nekje zasledil, da se po forumih ne sme izdajati za nekoga drugega. Kaj to konkretno pomeni?
2) Na zgornje vprašanje se navezuje tudi vprašanje, do kakšne mere je dovoljeno uporabljati anonimne nicke ali pa nicke z drugimi imeni kot je osebi dejansko ime (npr. da se oseba, ki ji je v resničnem življenju ime Janez, na forumu predstavi kot Pavel) (vendar pri tem ne žali in ne krši pravic drugih, razen tega, da drugi vedo njegovo pravo ime)?
3) Ali je dovoljeno, da si nekdo na forumu izmišljuje in z namenom, da bi se dokopal do informacij (npr. za seminarsko nalogo) postavi strokovnjaku vprašanje kot da bi sam imel problem, čeprav ga v resnici nima in podatek rabi le za izdelavo seminarske naloge?
4) Ali je dovoljeno, da se na forumu moški izdaja za žensko in obratno (vendar pri tem ne žali in ne krši pravic drugih)?

Se opravičujem za zelo pozen odgovor, očitno sem se uštel in ga imel za že poslanega.
1) Na forumih se praviloma smete predstavljati s psevdonimom. Tu gre za svobodo izražanja in vašo zasebnost, obe sta ustavno varovani pravici. Ne smete pa koga spravljati drugih v zmoto glede svoje identitete pri komercialni, upravni ali podobni transakciji, ki ima pravne posledice, ker lahko ima tako ravnanje znake goljufije (npr. predstavljanje za polnoletno osebo, da bi lahko kupili določen artikel).
2) Ne smete pa uporabljati imena druge resnične osebe, ker s tem posegate v njene osebnostne pravice.
3) Teoretično bi tako ravnanje lahko imelo znake goljufije, vendar pa je to v praksi izredno težko dokazljivo.
4) Pri izdajanju moškega za žensko in obratno velja enako, kot velja za splošno uporabo psevdonimov – izhodiščno lahko rečemo, da gre tu za posameznikovo svobodo izražanja in njegovo zasebnost. Seveda pa je drugače, če s tem spravljamo nekoga v zmoto, da v škodo svojega premoženja nekaj opusti (npr. moški se na internetu izdaja, da je privlačna ženska, da bi dobil od drugega moškega darilo 🙂

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close