Delež nepremičnine
S partnerjem sva zgradila novo hišo, jo popolnoma opremila in se vanjo vselila pred tremi leti. Vseskozi sva enakovredno vlagala, vsa gradbena dokumentacija in kasneje računi se je glasila name. Partner je bil do mene in otroka nasilen, fizično, predvsem pa psihično.
Kmalu po vselitvi v hišo so se nesoglasja in prepiri stopnjevali in med drugim me je prisilil tudi v podpis notarske listine, kjer sem se morala odpovedati svojemu polovičnemu deležu hiše in pristati v 30% delež, medtem ko je on 70% lastnik vsega. Leto dni po podpisu listine sem zapustila dom ter s seboj vzela le oblačila zame in otroka.
Danes sem veliko močnejša in hkrati jezna nase, ker sem živela v upanju in veri, da bom takrat s podpisom notarske listine rešila našo družino, saj druge izbire takrat nisem imela. Rada bi zaživela naprej, k ločitvi pa spada tudi delitev premoženja. Na žalost mi sedaj ostaja le mojih 30%, moja odvetnica pravi da se tega več ne da izpodbijati, da mi pač ni lomil roke pred notarjem. Lahko pa mi jo je malo prej, kajne.. Želela bi še kakšno mnenje, ali je notarsko listino res nemogoče izpodbijati? Življenje je včasih res nepošteno..Hvala.
Teoretično je tudi takšen sporazum, ki je napisan v obliki notarskega zapisa, možno izpodbijati zaradi napak volje (ker je bil podpisan pod prisilo, zaradi grožnje ipd.), vendar je v sodnem postopku to težavno dokazovati.
Hvala za vaš odgovor, si pa predstavljam, da bi bil postopek težaven, dolgotrajen in tudi finančna obremenitev najbrž. Glede na vaše izkušnje – koliko pa traja, da ‘pridem do’ izplačila mojega sedanjega deleža – 30%? Hvala še enkrat!
To je pa praktično nemogoče napovedati, saj je odvisno od vajinega dogovora, pripravljenosti do sodelovanja in mnogih drugih dejavnikov.
Sporazumno smo poskušali že preko mediacije, pa ne bo šlo, saj je pnudil vrednost za hišo, ki je praktično manjša od mojega stanovanjskega kredita, katerega bom odplačevala še nekaj let. Vlagala pa sem v gradnjo in opremljanje vseskozi. Dogovor ne pride v poštev, njemu se tudi nikamor ne mudi, saj je navsezadnje on tisti, ki je ostal v hiši. Preostala mi bo le tožba in to je tisto, kar me časovno skrbi….
Tudi trajanje sodnega postopka je težko predvideti. Odvisno od zapletenosti zadeve, od obsežnosti dokaznega postopka (izvedenci, priče,…), od tega, ali katera izmed strank vloži pritožbo zoper 1. stopenjsko odločbo in se potem postopek nadaljuje na instančnem sodišču in še bi lahko naštevala.
Forum je zaprt za komentiranje.