zavod za zaposlovanje
Pozdravljeni!
Prejšnji mesec sem se prijavila kot brezposelna z vsemi potrebnimi dokumenti(pogodbo, list o plačah)in vse je bilo v redu. Včeraj pa dobim od zavoda pošto, da moram predložiti fotokopijo pisne zahteve za sodno varstvo pri pristojnem delovnem in socialnem sodišču in fotokopijo pisnega soglasj, če ste ga podali k prenehanju delovnega razmerja skladno s 114. členom zakona o delovnih razmerjih( oziroma vašo pisno izjavo v primeru, da ga niste podali), Pogodbo sem podpisal v podjetju.Stara sem 55 in pol in bom imela pogoje za v penzijo julija 2012.
zakaj mi niso povedali že takrat, ko sem prinesla pogodbo, da še kaj manjka.Rekel, je vse je v redu, sedaj počakajte, da dobite pogodbp, to pa bo v roku 30 dni.
To kar zahtevajo pa sploh ne razumnem nič.Ali so se mogoče zmotili ozirom, če mi vi lahko razložite kaj je to?Moje kolegice, kaj takega sploh niso dobile.
Zahvaljujem se vam za odgovor in lep pozdrav
Kara
114. člen zakona o delovnih razmerjih zagotavlja pravno varstvo pred odpovedjo pogodbe o zaposlitvi starejšim delavcem iz poslovnega razloga, dokler ne izpolnijo minimalnih pogojev za pridobitev pravice do starostne pokojnine. Takšna odpoved je dopustna samo s pisnim soglasjem delavca.
Vendar pa to varstvo ne velja, če je delavcu zagotovljena pravica do denarnega nadomestila iz naslova zavarovanja za primer brezposelnosti do izpolnitve minimalnih pogojev za starostno pokojnino, kar pride v poštev v vašem primeru, glede na to, da ste že dopolnili 55 let starosti, če ste bili zavarovani za primer brezposelnosti vsaj 25 let. Če ta, zadnji pogoj izpolnjujete, je najbrž res prišlo do napake, v vsakem primeru pa je najbolje, da se za informacije obrnete na Zavod za zaposlovanje.
Forum je zaprt za komentiranje.