Izvršilna pogodba
Pred 15 leti sem podpisala izročilno pogodbo s katero sta starša v zameno za oskrbo mojemu bratu in svakinji zapustila hišo s parcelo. Ali je ta pogodba veljavna, saj sem nekje slišala, da se izročilna pogodba dela izključno z dediči (svakinja ni dedič). Ali lahko zahtevam nujni delež?
Ta pogodba je veljavna, če je sklenjena v obliki notarskega zapisa. S tem, ko ste se s pogodbo strinjali, ste se odpovedali kakršnimkoli dednopravnim zahtevkom glede predmetnega premoženja, torej tudi nujnemu deležu. Premoženje, ki ni bilo zajeto z izročitvijo in razdelitvijo, pa bo predstavljalo zapuščino po starših in bo predmet (tudi vašega) dedovanja.
Pogodba ni sklenjena v notarskem zapisu kot jih delajo danes, je pa vpisana v zemljiško knjigo.
Slišala sem namreč, da so stranke izročilne pogodbe lahko le dediči, torej moj brat, njegova žena pa ni dedič po mojih starših. Pogodba pa glasi na oba – brata in svakinjo.
Ne morem komentirati možne izpodbojnosti pogodbe, saj bi jo morala prebrati za natančnejši odgovor, vendar je tudi izročitev sinu in snahi dopustna in veljavna.
Forum je zaprt za komentiranje.