Najdi forum

Splash Forum Arhiv Pravni nasveti Izvršilna pogodba

Izvršilna pogodba

Pred 15 leti sem podpisala izročilno pogodbo s katero sta starša v zameno za oskrbo mojemu bratu in svakinji zapustila hišo s parcelo. Ali je ta pogodba veljavna, saj sem nekje slišala, da se izročilna pogodba dela izključno z dediči (svakinja ni dedič). Ali lahko zahtevam nujni delež?

Ta pogodba je veljavna, če je sklenjena v obliki notarskega zapisa. S tem, ko ste se s pogodbo strinjali, ste se odpovedali kakršnimkoli dednopravnim zahtevkom glede predmetnega premoženja, torej tudi nujnemu deležu. Premoženje, ki ni bilo zajeto z izročitvijo in razdelitvijo, pa bo predstavljalo zapuščino po starših in bo predmet (tudi vašega) dedovanja.

*********************************** EVA STROPNIK, univ. dipl. prav., Geovin, geodetske storitve in pravno svetovanje, V. Stropnik s.p., Zaradi omejene seznanjenosti z vsemi pravno relevantnimi dejstvi in drugimi pomembnimi okoliščinami v konkretni zadevi so odgovori na zastavljena vprašanja zgolj informativne narave in predstavljajo pomoč v obliki dostopa do splošnih informacij v zvezi s posameznim pravnim vprašanjem.

Pogodba ni sklenjena v notarskem zapisu kot jih delajo danes, je pa vpisana v zemljiško knjigo.

Slišala sem namreč, da so stranke izročilne pogodbe lahko le dediči, torej moj brat, njegova žena pa ni dedič po mojih starših. Pogodba pa glasi na oba – brata in svakinjo.

Ne morem komentirati možne izpodbojnosti pogodbe, saj bi jo morala prebrati za natančnejši odgovor, vendar je tudi izročitev sinu in snahi dopustna in veljavna.

*********************************** EVA STROPNIK, univ. dipl. prav., Geovin, geodetske storitve in pravno svetovanje, V. Stropnik s.p., Zaradi omejene seznanjenosti z vsemi pravno relevantnimi dejstvi in drugimi pomembnimi okoliščinami v konkretni zadevi so odgovori na zastavljena vprašanja zgolj informativne narave in predstavljajo pomoč v obliki dostopa do splošnih informacij v zvezi s posameznim pravnim vprašanjem.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close