Najdi forum

Splash Forum Arhiv Pravni nasveti nujen problem

nujen problem

Situacija je naslednja:

že pred petimi leti sva s partnerjem prosila njegove starše za prepis deleža v njihovi hiši, a se njegov oče ni strinjal. Kljub temu je partner zamenjal okna in naredila sva tudi že nekaj prizidkov, a se je potem gradnja ustavila zaradi prepisa lastništva. Preselila sva se na svoje in tega je že pet let. Letos sva spet zaprosila pa sem jaz “tisti krivec” , kateri sem bila že pred petimi leti. V primeru, da mu ne prepiše tega dela, ali lahko zahteva povračilo stroškov za okna in opeke, račune še ima? Ali lahko kako drugače zahteva svoj delež, saj hiše nočeta prodati, pravita, da jo bosta prepustila sinu,za sestro ne vem kaj bosta storila ali jo bosta izplačala ali ji tudi ponudila delež,? Prebrala sem, da če živi več kot 10 let v določeneni nepremičnini,da lahko zahteva za delež. Ali je to res, saj je živel v tej hiši 25 let, poleg tega jo je pomagal tudi zidati? Kaj narediti, če vseeno prenoviva stanovanje v tej hiši in se vselimo noter in se jo nato odločita prodati? Imava kaj upanja, da bi dobila sploh ta delež?Če se zdaj odpovem svojemu deležu,zato da prepiše omenjeni del na sina, me lahko potem partner da za lastnico polovice tega stanovanja?
Ali morata za prepis lastništva podpisati oba lastnika ali je dovolj eden, ker namreč sta poročena in njegova mati bi podpisala,njegov oče pa je “trši oreh”?Je boljša kupoprodajna pogodba ali darilna?Kje je manj dvaka?
Sama sem napisala, da se odpovedujem deležu, je ta papir dovolj,da ga odvetnik upošteva pri pogodbi ali je bolje, če lastnik vse pogoje navede v pogodbi?

Najlepša hvala za pomoč.

Samo na osnovi prebivanja v določeni nepremičnini oz. na osnovi vlaganj vanjo ni mogoče zahtevati delež na njej. Lahko se zahteva zgolj povračilo vlaganj od lastnika, s tem da ta pravica zastara po 5 letih, odkar se upravičenec izseli.
Če sta partnerjeva starša solastnika nepremičnine (in ne skupna lastnika), lahko vsak izmed njiju samostojno razpolaga s svojim deležem na njej, tako da vama lahko tudi samo mama prepusti del svojega deleža na hiši. Lahko se dogovorite tudi, da bo solastninsko pravico na hiši pridobil samo vaš partner in vam kasneje podaril del, seveda pa je to potem povezano z večjimi stroški.
Glede davka bi bila v vašem primeru ugodnejša darilna pogodba, ker ne bi bilo nobenega davka.
Vam pa svetujem, da pred prenosom lastninske pravice uredite etažno lastnino na hiši, saj bosta tako s partnerjem (oz. samo vaš partner) izključna lastnika vašega stanovanja, v nasprotju s prenosom solastninskega deleža, ko imate na celotni hiši določen idealni delež, nikjer pa ni točno definirano kaj natančno je vaše.

*********************************** EVA STROPNIK, univ. dipl. prav., Geovin, geodetske storitve in pravno svetovanje, V. Stropnik s.p., Zaradi omejene seznanjenosti z vsemi pravno relevantnimi dejstvi in drugimi pomembnimi okoliščinami v konkretni zadevi so odgovori na zastavljena vprašanja zgolj informativne narave in predstavljajo pomoč v obliki dostopa do splošnih informacij v zvezi s posameznim pravnim vprašanjem.

njegov oče je lastnik hiše ampak ker sta poročena ji pripada polovica in če vas prau razumem lahko njegova mati prepiše svoj delež nanj,ampak kot ste že dejali midva bi prepis lastništva za točno določeno etažo(3. nadstropje v velikosti 90m2). to je etažna lastnina potem ne in v pogodbi mora biti tako tudi napisano a ne?

Če je zemljiškoknjižni lastnik samo oče, pa je stvar drugačna. V tem primeru starša nista solastnika, ampak kvečjemu skupna lastnika (če sta hišo kupila oz. zgradila v času trajanja zakonske zveze) in je za prenos lastništva potrebno očetovo soglasje.

Za vzpostavitev etažne lastnine ni dovolj samo pogodba, ampak potrebujete najprej geodeta (ki naredi geodetski elaborat).

*********************************** EVA STROPNIK, univ. dipl. prav., Geovin, geodetske storitve in pravno svetovanje, V. Stropnik s.p., Zaradi omejene seznanjenosti z vsemi pravno relevantnimi dejstvi in drugimi pomembnimi okoliščinami v konkretni zadevi so odgovori na zastavljena vprašanja zgolj informativne narave in predstavljajo pomoč v obliki dostopa do splošnih informacij v zvezi s posameznim pravnim vprašanjem.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close