Preživnina
Pozdravljeni,
povejte mi, ali je možno, da če se preživninski upravičenec odpove preživnini ali jo lahko potem kasneje še zahteva?
Hvala in lp!
Če imate v mislih otroka, se le-ta ne more odpovedati pravici do preživnine.
Starši so dolžni v skladu s svojimi zmožnostmi preživljati svoje otroke do polnoletnosti, če se redno šolajo pa tudi do 26. leta starosti. Vnaprejšnja odpoved pravici do preživnine nima pravnega učinka. Če se je otrok preživnini vseeno odpovedal, jo lahko kadarkoli zahteva.
Bom napisala primer:
Znanka mi je pokazala papir, ki je bil dan sodišču in na katerem je polnoletni otrok podpisal, da se odpoveduje preživnini za nazaj. Šolanja ne bo nadaljeval, torej mu za naprej ne pripada več. Posledično so prišli sklepi sodišča, da se takoj odblokira TRR (menda blokiran zaradi neplačevanja preživnine), prav tako pa izbris zaznambe v ZK (menda vknjižena pravica na nepremičnini v korist upnika).
Ali se lahko upnik (torej polnoletni otrok) premisli?
Upam, da sem napisala dovolj razumljivo, ker pravne izraze bolj slabo poznam.
Težko odgovorim, ker ne vem kakšen dokument/izjavo je otrok podpisal, niti v kakšnem kontekstu je bila izjava dana.
Če je šlo zgolj za umik predloga za izvršbo, na podlagi katerega je sodišče ustavilo postopek, se lahko pozneje vloži nov predlog za izvršbo.
Glede na vaše sporočilo pa se mi bolj dozdeva, da je šlo za odpust dolga (izjavo, da ne bo zahteval izpolnitve obveznosti od očeta), pri katerem terjatev nasproti dolžniku ugasne.
Forum je zaprt za komentiranje.