izsiljevanje prodajalca z razdrtjem KP za stanovanje
Pozdravljeni
S prodajalcem sva se zmenila za ceno stanovanja, napisala pri odvetniku kupopoprodajno pogodbo. Nato sva oddala na davčno in potem po odločbi sem jaz kot kupec plačal davek(ker smo se tako dogovorili). Šli smo overit podpis prodajalca k notarju, kjer smo vse žigosali. Jaz sem vzel dve kopiji overjene KP in šel na banko lovit kredit. V KP je omenjen rok plačila 1 mesec po podpisu . Prodajalec bi hotel dobiti prej denar in me sedaj izsiljuje, da če ne bo dobil denarja v roku 14 dni , bo on preklical prodajo in zvišal ceno stanovanja.
Jaz sem plačal davek, plačal odvetnika, imel ostale komplikacije pri tem. Zato mi prosim pomagajte, če lahko on prekine prodajo in ali sem jaz kot kupec zaščiten s potrdili-dokazi kopijami originalne KP(ki je overjena pri notarju in plačan davek). Namreč stanovanje bi rad kupil in ne vem če bom lahko tako hitro dobil denar od banke. On mi grozi da bo strgal original kupoprodajno pogodbo.
Najlepša hvala za odgovor!
Spoštovani,
vaše vprašanje sicer ni iz področja upravnega prava, kateremu je posvečen ta forum, a vam bom kljub temu v nadaljevanju skušal na kratko odgovoriti:
Temeljno načelo obligacijskega prava je, da je treba sprejete obveznosti spoštovati. Če ste s prodajalcem stanovanja sklenili kupoprodajno pogodbo, v kateri ste dogovorili 1 mesečni rok plačila, potem kupec načeloma ne more enostransko spreminjati tega dogovora tako, da se rok skrajša na 14 dni. Očitno razpolagate z notarsko overjeno pogodbo, ki vam jo je celo pripravil odvetnik, zato menim da je vaša bojazen odveč. Kljub temu pa vam svetujem, da se zaradi morebitnih specifik vajinega pogodbenega razmerja obrnete na odvetnika.
lep pozdrav,
M.
Forum je zaprt za komentiranje.