Najdi forum

Splash Forum Arhiv Pravni nasveti porodno nadomestilo

porodno nadomestilo

Pozdravljeni!

Že veliko primerov sem brala na to temo, vendar je vsak po svoje poseben.
Tudi moj je lahko poseben.
Zanima me koliko bom deležna pordniškega nadomestila?
V letu “08 sem rodila in bila na porodniški do 1.7.09. Med tem časom je šlo podjetje v stečaj (marca). V tem času sem bila zopet noseča in rodila septembra “09. Med enim in drugim porodniškem dopustom sem bila dva meseca prijavljena na zavodu. Po izteku porodniškega dopusta sem na zavodu, kjer pa se mi izteče aprila “11 denarno nadomestilo.
Trenutno sem zopet noseča (julij).
Koliko bo vplivalo brezposelnost do nastopa porodniškega dopusta?
Ali si poiščem delo ali se prijavim kot s.p. ali pa se zavarujem kot kmet.
Rada bi slišala vaš nasvet.

LP

Če si ne boste urejali statusa in boste do poroda brezposelni brez pravice do nadomestila za primer brezposelnosti na Zavodu za zaposlovanje, boste upravičeni do starševskega nadomestila brez dopusta. Upravičeni boste do nadomestila v višini 105% minimalne plače.
Če si boste vmes poiskali zaposlitev, postali samostojni podjetnik ali se zavarovali kot kmet, pa se bo za osnovo za izračun starševskega nadomestila vzela povprečna osnova, od katere so bili obračunani prispevki v zadnjih 12 mesecih pred uveljavljanjem pravice do starševskega nadomestila. Presodite, kaj bi bilo ugodneje za vas.

Ne glede na to, za kaj se boste odločili, boste v času prejemanja starševskega nadomestila obvezno pokojninsko in invalidsko zavarovani ter zavarovani za primer brezposelnosti in za starševsko varstvo.

*********************************** EVA STROPNIK, univ. dipl. prav., Geovin, geodetske storitve in pravno svetovanje, V. Stropnik s.p., Zaradi omejene seznanjenosti z vsemi pravno relevantnimi dejstvi in drugimi pomembnimi okoliščinami v konkretni zadevi so odgovori na zastavljena vprašanja zgolj informativne narave in predstavljajo pomoč v obliki dostopa do splošnih informacij v zvezi s posameznim pravnim vprašanjem.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close