Nakup stanovanja in ZK
Pozdravljeni,
nameravala sem odkupiti stanovanje od podjetja, vendar sem sedaj ugotovila, da za stanovanje ni urejen vpis v zemljiško knjigo, prav tako ni urejen vpis etažne lastnine (stanovanje se nahaja v večstanovanjskem objektu).
Naknadno sem izvedela, da prodajalec (podjetje) prav tako ne razpolaga z originalom kupoprodajne pogodbe, ampak samo s kopijo pogodbe, ki je bila sklenjena med investitorjem in njimi (so 1. lastnik).
Zanima me kakšen je nadaljnji postopek, da se vpišem v zemljiško knjigo, glede na zgoraj navedeno?
Najlepša hvala za informacije in lep pozdrav!
Sanja
Možni sta dve rešitvi. Prodajalec in investitor lahko sestavita t.im. posadno listino, to je neke vrste pogodbo, v kateri ugotovita, da je bila sklenjena kupoprodajna pogodba, ki pa se je izgubila in na tem temelju investitor izstavlja novo zemljiškoknjižno dovolilo. Druga možnost je, da se pri zemljiškoknjižnem sodišču vloži predlog za vzpostavitev zemljiškoknjižne listine.
Vsekakor pa je najbolje, da se najprej uredi vzpostavitev etažne lastnine (stroškovno je ugodneje, če se za to odločijo vsi solastniki stavbe hkrati).
Forum je zaprt za komentiranje.