Dedovanje po dedeku
Pozdravljeni!
Mene pa zanima ali imam kot vnukinja pravkar preminulega dedeka kakšne pravice do nujnega deleža oziroma vsaj do tega, da lahko živim v hiši? Dedek je sicer omenjal neko oporoko vendar ne vem če jo je napisal, ker je prehitro preminil.
Problem pa je v tem, da živim v hiši, ki je dedekova last, sedaj pa je prišla v last očeta, kot edinega otroka. Zapuščinske sodbe še sicer ni bilo, vendar po zakonu se deduje tako. Z očetom se ne razumeva najbolj in se bojim, da me lahko sedaj izseli iz hiše in potem nimam kam za it. V tej hiši sem si na podstrešju uredila stanovanje in ker sem študentka nimam sredstev, da bi lahko sama živela, rada pa bi tudi končala študij. Oče je trenutno brezposeln. Zanima me ali tudi to kaj šteje, da sem zadnja 2 meseca skrbela za dedeka, ki je bil nepokreten. Vozila sem ga okoli zdravnikov, doma mu kuhala, ga umivala, hranila. Za to, da sem lepo skrbela za njega imam več prič, saj je marsikomu razlagal, kako me ima rad in kako sem edina, ki skrbim za njega in mu pomagam. Tudi preden je zbolel, sem mu vedno pomagala.
lp
Žal niste upravičeni do nujnega deleža, imate pa izločitveno pravico, kar pomeni, da lahko v zapuščinskem postopku zahtevate, da se iz zapuščine izloči del, ki ustreza vašemu prispevku k povečanju ali ohranitvi vrednosti zapustnikovega premoženja. Enako velja za gospodinjske predmete, kot so pohištvo, gospodinjski aparati, in druga hišna oprema.
Forum je zaprt za komentiranje.