prenos dela lastništva na moža
S partnerjem (nisva poročena, vendar živiva v zunajzakonski skupnosti cca 8 let) bova začela graditi hišo na parceli ki je v celoti moja last ( dobila sem jo od mame pred 3 leti). Gradbeno dovoljenje je samo na mene. Ker pa imava skupen denar, skupaj sva kupila material za gradnjo, vse stroške imava skupaj, bi rada prenesla del lastništva tudi na partnerja. Ne vem kako bi napisala, da sem jaz imela svojo parcelo že pred njegovim vlaganjem, tako da v primeru da se razideva ne more dobiti 50% vrednosti hiše, pač pa manj. Razmišljam, da bi mu podarila 1/3 delež s katerim se on strinja. Na kakšen način bi to uredila?
Veva da se darilna pogodba lahko prekliče. Ali bi se moral z izročilno pogodbo strinjati najin sin(edini dedič) ( 4 leta)- njegov zastopnik-CSD?
Kaj pa če samo zapiševa dokument v smislu: Spodaj podpisan ta pa ta…priznavam, da je imela partnerka ta pa ta, v lasti nepremičnino to pa to v vrednosti 50.000,00 EUR, še preden sva pričela s skupnjo gradnjo hiše, zato naj se ta delež upošteva pri morebitni delitvi premoženja v dobro partnerke……
In zapis overiva pri notarju. Bi bilo Ok? ALi je potreben vpis v zemljiško knjigo?
Hvala za kakeršenkoli nasvet.
Pozdravljeni,
urejanje premoženjskopravnih razmerij med zakoncema ali zunajzakonskima partnerjema je podrejeno strogim obličnostnim pravilom. Tovrstne pogodbe morajo biti tako obvezno sklenjene v obliki notarskega zapisa. Najbolje bo torej, da se s partnerjem oglasita pri notarju, kjer bosta dobila tudi vse potrebne informacije v zvezi z nameravano sklenitvijo pravnega posla.
Lep pozdrav!
Forum je zaprt za komentiranje.