delovno mesto
Pozdravljeni!
Zaposlena sem za nedoločen čas, na delovnem mestu, kjer je zahtevana V. stopnja izobrazbe. Delam v popoldanski in nočni izmeni. Delodajalec pa zdaj od mene zahteva, naj v popoldanski izmeni, poleg svojega rednega dela, del časa opravljam še dodatno delo, ki ne zahteva strokovne izobrazbe (proizvodnja ). To v praksi pomeni, da bi se morala 4 ure sprehajati od enega del. mesta do drugega in na vsakem delati določen čas.Ali delodajalec to lahko zahteva, ne da bi mi izdal kakršen koli sklep ali spremenil pogodbo o zaposlitvi?
Hvala za vaš odgovor!
Pozdravljeni,
ena izmed sestavin pogodbe o zaposlitvi, ki jo delavec sklene z delodajalcem, je tudi navedba delovnega mesta oz. vrste dela s kratkim opisom nalog, ki jih bo opravljal delavec. Pogodbena obveznost delavca je torej, da vestno opravlja delo na delovnem mestu, za katerega je sklenil pogodbo o zaposlitvi, v času in na kraju, ki sta določena za izvajanje dela, upoštevaje organizacijo dela in poslovanja pri delodajalcu.
V kolikor pride do spremembe delovnega mesta ali vrste dela, je treba skleniti novo pogodbo o zaposlitvi (oz. pri manjših spremembah vsaj aneks k pogodbi). Brez njegovega soglasja lahko delodajalec delavcu naloži drugo delo le v primerih, določenih z zakonom ali kolektivno pogodbo (tu gre zlasti za primere naravnih ali drugih nesreč oz. za druge izjemne okoliščine, ko je ogroženo življenje in zdravje ljudi ali premoženje delodajalca).
Lep pozdrav!
Forum je zaprt za komentiranje.