Najdi forum

Splash Forum Arhiv Pravni nasveti tehnološki višek

tehnološki višek

Za seboj imam 23 let delavne dobe. Sem invalid 3.kategorije. V zadnjem privat podjetju (delam kot elektrikar energetik) d.o.o. sem redno zaposlen od konec l. 2007. Delodajalec bi se me rad znebil na bilo kakšen način, ker uvaža cenejš delavno silo iz juga. Podtikanj je ogromno, mobinga je ogromno, do sedaj sem zdržal. Zadnja varjanta, ki mi jo je ponudil je, da me da na zavod kot tehnološki višek, seveda, če se strinjam. Ne vem, kaj to pomeni? Bojim se, da bi izgubil pravice do nadomestila na zavodu in tisto malo odpravnine. Tudi ne vem, če me lahko kar da, ker sem nekaj slišal, da mora imeti odobritev ministrstva za socialo in delo, če daje invalida na zavod?
Mogoče se je že kdo srečal z takim primerom, pa me zanimajo njegove izkušnje. Naj povem, da sem oče štirih otrok (dve partnerice), plačevati moram preživnino za dva otroka in imam odplačilo kreditov za gradnjo hiše.
Hvala za morebitne odgovore.

Pozdravljeni,

to, da vas delodajalec odpusti iz poslovnega razloga (kot tehnološki višek) in to, da date sami soglasje k prenehanju delovnega razmerja, seveda ne gre skupaj. Pravice iz zavarovanja za primer brezposelnosti boste lahko po prenehanju delovnega razmerja uveljavljali samo, če vam bo delodajalec odpovedal pogodbo o zaposlitvi iz poslovnega razloga (ali zaradi invalidnosti).
To lahko stori šele, če vam utemeljeno ne more zagotoviti pravice do premestitve na drugo delovno mesto oziroma pravice do dela s krajšim delovnim časom od polnega, pri čemer mora razloge za odpoved pogodbe o zaposlitvi ugotoviti Komisija za ugotovitev podlage za odpoved pogodbe o zaposlitvi (če vaš delodajalec zaposluje vsaj 5 delavcev).

*********************************** EVA STROPNIK, univ. dipl. prav., Geovin, geodetske storitve in pravno svetovanje, V. Stropnik s.p., Zaradi omejene seznanjenosti z vsemi pravno relevantnimi dejstvi in drugimi pomembnimi okoliščinami v konkretni zadevi so odgovori na zastavljena vprašanja zgolj informativne narave in predstavljajo pomoč v obliki dostopa do splošnih informacij v zvezi s posameznim pravnim vprašanjem.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close