Zakonodaja katere države velja…?
Pozdravljeni.
Hipotetično me zanima, če npr. imamo odprt kakšen spletni forum. Forum je v slovenskem jeziku in je namenjen slovenski publiki. A sam strežnik je pa nekje v drugi državi, oziroma je v ti “oblaku”.
Zdaj me pa zanima katera zakonodaja velja za ta forum? Zakonodaja države v katerem se nahaja strežnik(to se lahko spremeni večkrat na minuto) ali slovenska zakonodaja?
Dregnili ste v eno najbolj zahtevnih vprašanj interneta, ki žal nima splošnega odgovora, zato bi mi pomagalo, če bolj natančno opredelite, kateri pravni vidik vas zanima (npr. pogodbeni, odškodninski, ustavnopravni).
Kadar govorimo o prisilnih predpisih držav, npr. kazenski odgovornosti, oziroma o jurisdikciji organov neke države, praviloma okoliščina, kje se nahaja strežnik, ne bo imela vpliva na njihovo uporabo. Če na primer na forumu spodbujate k rasni ali verski nestropnosti, boste po slovenskih zakonih (in zakonih večin drugih držav) kazensko odgovorni, ker bo forum v vseh teh državah javno dostopen.
Civilno pravo daje strankam več svobode, da urejajo denimi pogodbena medsebojna razmerja po pravu, ki si ga sami izbirajo, enako pa velja za pristojnost sodišč: to bi tu na primer veljalo za pogodbo med vami in ponudnikom spletnih storitev. Pa vendarle je tudi tu na mestu previdnost: v razmerjih s potrošniki denimo pravo EU ščiti potrošnika do te mere, da šteje za navezno okoliščino usmerjanje poslovnih aktivnosti proti državi, od koder prihaja potrošnik, torej pogodbena svoboda strank odpade. Praviloma pa sama lokacija strežnika, če ni to hkrati tudi denimo poslovalnica podjetja, ne bo štela za navezno okoliščino.
Forum je zaprt za komentiranje.