Pozdravljeni!
Pozdravljeni,
s fantom se pripravljava graditi hišo. Parcelo je imel že preden sva se spoznala, pisana je samo na njega. Glede financiranja hiše pa sva se dogovorila, da jo bo on postavil do strehe, jaz pa jo opremim, nekako bova računala tako da dava vsak polovico.
Zanima me ali je lahko gradbeno dovoljenje pisano na oba, če nisem niti solastnica parcele? V primeru razhoda-kako bi se stvar delila dokler nisva poročena?
Ali sva potem lahko oba lastnika hiše, če je on lastnik parcele?
Bi bilo fino, da narediva pogodbo za priznavanje lastniškega deleža ali je vseeno če greva potem ko začnem s sofinanciranjem tudi sama, k notarju in overovimo glede mojega financiranja?
Namreč moti me neka stvar, ki sva jo izvedela šele pri podpisovanju papirjev, ko sva šla po načrt hiše. Vprašali so, kdo bo investitor in želela bi biti oba, vendar je rekel da je investitor lahko le tisti ki je lastnik parcele, to drži? Meni se to ne zdi logično in pravično, saj bova h gradnji hiše prispevala oba.
Najlepša hvala za vse odgovore in vaš čas.
Lep pozdrav,
Tjaša
Pozdravljeni,
pravzaprav niti ni pomembno, kdo bo kot investitor naveden na gradbenem dovoljenju. Pomembneje je, da bo zemljiškoknjižni lastnik parcele, na kateri bosta gradila, avtomatično tudi lastnik same hiše. Kot že sami pravilno razmišljate, lahko to predstavlja problem v primeru morebitnega razhoda, saj bi bilo potrebno v primeru spora v sodnem postopku dokazovati vaša vlaganja, kar pa ni enostavno, zlasti ker se pri tako obsežnem projektu, kot je gradnja hiše, marsikdo poslužuje prijateljske oz. medsosedske pomoči in nenazadnje tudi lastnega dela, ki ga je težko ovrednotiti. V primeru razhoda bi torej hiša ostala partnerjeva, vi pa bi lahko od njega terjali samo svoj vložek vanjo.
Najbolje je torej, da še pred začetkom samih del uredita lastništvo parcele v takšnem razmerju, ki bo pravično glede na dosedanje in bodoče investicije, saj bodo enaka lastniška razmerja veljala tudi za hišo, ki jo bosta postavila na zemljišču.
Lep pozdrav!
Forum je zaprt za komentiranje.