Najdi forum

Splash Forum Arhiv Pravni nasveti Garsonjera iz garaže

Garsonjera iz garaže

Spoštovani,

Vljudno prosim za vašo pomoč v nastali sitaciji. Na vrtu naše parcele v središču Ljubljane je oče pred približno 15imi leti zgradil garažo v velikosti 28m2, za katero po takratni zakonodaji ni bilo potrebno pridobivati gradbenega dovoljenja (spadala je med preproste objekte). Po njegovi smrti smo se znašli v dokaj zapletenem položaju in to garažo bi sedaj radi preuredili v garsonjero kjer bi živela moja mami. Brskali smo po očetovi dokumentaciji (saj je bil on zelo dobro ograniziran tako da nas ni obremenjeval s temi zadevami, je pa vse dobro spravljal), smo ugotovili, da parcela ni zazidljiva, da je vložil prošnjo za izdajo gradbenega dovoljenja, saj je glede na to, da je bil avtomehanik želel zgraditi večjo garažo, vendar mu gradbenega dovoljenja takrat niso izdali. Zato je zgradil garažo (oziroma nisem prepričana, če naj bi bila drvarnica) s kvadraturo 28m2, ki je bila takrat dovoljena. Zdaj pa mene zanima, kaj moramo storiti, da bi to garažo lahko preoblikovali v bivalno enoto??? Z našim namenom smo sicer seznanili vse sosede in vsi se strinjajo in nimajo pripomb, saj smo zadnji v ulici in res ne oviramo nikogar. Gradbena dela bi bila zelo skromna: zazidali bi garažna vrata in naredili okna ter morebiti dozidali vetrolov (2m2). V garaži je speljana tudi voda in elektrika, tako da bi to samo razpeljali. Iz naše hiše bi čez dvorišče verjetno potegnili priključek na centralno kurjavo (obstaja tudi možnost ogrevanja z elektriko). Potrebno bi bilo edino prekopati cca 2 metra ulice (asfalta), da bi se priključili še na kanalizacijo, kar bi seveda v enem dnevu spravili v trenutno stanje.

Torej moje vprašanje se glasi kaj bi potrebovali storiti, da bi zadevo izpljali legalno? Je to morebiti priglasitev del ali sprememba namembnosti??? In pa še vljudno prosim za vaše osebno mnenje, če naj glede na to, da bodo dela res minimalna oziroma se zunanja podoba praktično ne bo drastično spremenila za zunanjega opazovalca oziroma mimoidočega, sploh iščemo kakšna dovoljenja ali naj nadimo na svojo roko in reskiramo, da si nakopljemo inšpekcijo??? (vem da vi težko karkoli rečete, ampak glede na vse vaše izkušnje vas kot sočloveka lepo prosim za nasvet, če se inšpekcija sploh res ima čas oziroma če se ukvarja s tako malenkostnimi primeri); ter če slučajno veste kakšna znaša kazen v primeru, da inšpekcija pride oziroma ali inšpektor pride in napiše kazen, ali ti najprej pove, kaj moraš narediti, da kazni ne bo potrebno plačati, ali ti lahko kar zruši kar si na novo dozidal (ali morebiti kar cel objekt?). Ali obstaja tudi varijanta, da mi zaprosimo za gradbeno dovojenje in ga dobimo kljub temu, da ga oče pred leti ni dobil? (se ti prostorski načrti spreminjajo).

Upam da sem napisala dovolj jasno.
Za vso mojo nevednost se opravičujem in se vam najlepše zahvaljujem za odgovore oziroma karšnokoli pomoč!

Lep pozdrav,
Maja

Pozdravljeni,

v vašem primeru bi šlo za izvedbo del, ki se jih po Zakonu o graditvi objektov definira kot rekonstrukcijo objekta, saj bi prišlo do spreminjanja tehničnih značilnosti obstoječega objekta in prilagajanja objekta spremenjeni namembnosti, pri tem pa se sama velikost bistveno ne bi spremenila, povečali pa se bi vplivi objekta na okolico.
Za takšno rekonstrukcijo zakon zahteva pred začetkom del vsaj dokončno gradbeno dovoljenje. V kolikor pričnete z deli brez njega, ste v prekršku. Malo verjetno je sicer, da bi bil inšpekcijski nadzor opravljen samoiniciativno, na podlagi prijave pa vsekakor. Gradbeni inšpektor lahko v tem primeru odredi, da se v določenem roku odpravijo nepravilnosti, da se prekine z izvajanjem del, lahko prepove uporabo takšnega objekta ali odredi vzpostavitev prejšnjega stanja. Hkrati je predvidena denarna kazen in plačilo nadomestila zaradi posledic nedovoljenega posega v okolje. Za katerega od ukrepov in za kolikšno kazen/nadomestilo se inšpektor odloči, je odvisno od konkretnih okoliščin v posamezni situaciji.

Lep pozdrav!

*********************************** EVA STROPNIK, univ. dipl. prav., Geovin, geodetske storitve in pravno svetovanje, V. Stropnik s.p., Zaradi omejene seznanjenosti z vsemi pravno relevantnimi dejstvi in drugimi pomembnimi okoliščinami v konkretni zadevi so odgovori na zastavljena vprašanja zgolj informativne narave in predstavljajo pomoč v obliki dostopa do splošnih informacij v zvezi s posameznim pravnim vprašanjem.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close