prenos lastninaske pravice
Pozdravljeni,
imam eno vprašanje. Situacija je takšna. Imam brata, ki živi skupaj z mojima staršema v hiši, ki je od hiše v kateri živim jaz z družino oddaljena 4 m. Vsega sta lastnika moja starša. Okrog obeh hiš imamo še več objektov (hlev, garaže, drvarnica, kozolec). Ta hiša v kateri živijo moji starši z bratom je stoji v sredini vseh objektov in tako smo se dogovorili, da kdor bo imel kmetijo bo dobil vse, da se deliti objektov ne da. Starši in brat so rekli, da bo seveda lastništvo od staršev sedaj prenešeno name, ampak brat bi pa vseeno nekaj rad imel “pisano”. Naj povem, da bosta starša brata izplačala v denarju, ampak ker on nima kam iti, bi vseeno rad imel “pisano” neko sobo.
Zanima me, kaj sem jaz dolžan bratu zagotoviti, očeta in mamo imamo namen pisati kot preužitkarja, ali lahko tudi njega. Kaj pa če bi na istem mestu, kot sedaj stoji ta stara hiša jaz hotel svojemu otroku zgraditi novo hišo, in bi brat imel karkoli pisano? Naj še povem, da ima brat 1 otroka (ne živijo skupaj), ali ima potem ta otrok tudi kakšne pravice?
Vem, da je vprašanje zapleteno,
hvala za odgovor in lep pozdrav
Pozdravljeni,
spremembo lastništva na kmetiji boste morali urejati pri notarju, saj morata biti tako izročilna pogodba kot pogodba o preužitku sestavljeni v obliki notarskega zapisa, tako da vam bo notar takrat tudi svetoval kakšna rešitev glede bratove želje bi bila v vašem primeru najustreznejša.
Ena izmed možnosti bi bila ustanovitev užitka na sobi v bratovo korist. Gre za osebno služnost, ki daje pravico uporabljati tujo stvar in se jo lahko ustanovi za določen ali nedoločen čas, v vsakem primeru pa ugasne z užitkarjevo smrtjo (bratov otrok torej iz tega naslova ne bi imel pravice do dedovanja). Če bi se hiša, na kateri bi bil ustanovljen užitek podrla in na istem mestu postavila nova, se bi pravica prenesla na novo hišo.
Lep pozdrav!
Forum je zaprt za komentiranje.