Nadomestilo na zavodu
pozdravljeni!
Imam eno vprašanje. Trenutno sem zaposlen za nedoločen čas, vendar pa mi delodajalec ne nakazuje plač, pa tudi s socialnimi prispevki je bolj slabo. Kaj mi preostane? Ali mi pripada nadomestilo na zavodu, če odpovem delovno razmerje, glede na to da nisem plačan za delo?
Ali lahko kako drugače iztirjam svojo plačo? Podjetje namreč posluje in ni v prisilni poravnavi, prav tako ne v stečajnem postopku.
Hvala za odgovore
Pozdravljeni,
če vam je delodajalec vsaj dva meseca izplačeval bistveno zmanjšano plačilo za delo (oz. vam plače sploh ni izplačal) ali če vam vsaj trikrat zaporedoma ali v obdobju 6 mesecev ni izplačal plače ob zakonsko določenem roku, lahko podate izredno odpoved, ki učinkuje takoj z vročitvijo (ni odpovednega roka) in ste tako upravičeni do odpravnine, odškodnine najmanj v višini izgubljenega plačila za čas odpovednega roka in nadomestila za primer brezposelnosti, ki ga uveljavljate pri Zavodu za zaposlovanje.
Pogoj za veljavno izredno odpoved je, da najprej delodajalca in inšpektorja za delo pisno opozorite na kršitve, če v 8. dneh delodajalec kršitev ne odpravi oz. ne izpolni obveznosti, mu lahko v roku nadaljnjih 30 dni vročite (pisno) izredno odpoved. Če jo boste vročali osebno, naj vam podpiše vročilnico, sicer pa se odpoved vroča preko pooblaščenega vročevalca.
Neizplačane plače lahko terjate neposredno z vložitvijo tožbe na pristojnem delovnem sodišču.
Lep pozdrav!
Forum je zaprt za komentiranje.