Najdi forum

Splash Forum Arhiv Pravni nasveti Medicinske sestre in (ne)plačilo nadur in nočnega dela

Medicinske sestre in (ne)plačilo nadur in nočnega dela

Sem srednja medicinska sestra in delam v UKC Ljubljana. Pogosto opravljam tudi nočno in praznično delo. Nadrejeni mi ne priznavajo dodatkov za tovrstno delo, pač pa mi obračunavajo “navadne” delovne ure in še to ponavadi le polovico opravljenih ur. Nadrejeni se zgovarjajo na to, da je tudi v zdravstvu potrebno varčevati. Jaz se z varčevanjem globoko strinjam, vendar me vse bolj preplavlja občutek, da si moje oddelane ure pač izplačujejo drugi. Nekdo namreč mora biti razporejen na nočna dežurstva in nočno delo, in če teh ur ne dobim plačanih jaz, ki jih tudi opravim, jih dobi verjetno plačane nekdo drug. Takšna situacija se dogaja tudi nekaterim ostalim srednjim medicinskim sestram znotraj naše klinike. Žal pa preveč na “široko” o tem problemu ne moremo razpravljati, saj se bojimo šikaniranja in prerazporeditev. To se je v preteklosti žal že dogodilo eni izmed sester, ki je na problem opozorila. Menim, da smo žrtve neke prevare in nam samo pripovedujejo pravljice o varčevanju, da bi nas utišali. Kaj lahko storimo? Na sindikat se ne želimo obrniti, saj je že dosedaj deloval s figo v žepu!

Pozdravljeni,

pravna podlaga za obračunavanje dodatkov za delo v posebnih pogojih dela, kamor sodi tudi nočno delo, nadurno delo in delo na dela proste dni, je v Zakonu o delovnih razmerjih, pravica pa je konkretizirana v Kolektivni pogodbi za javni sektor in v Kolektivni pogodbi za zaposlene v zdravstveni negi. Samovoljni obidi teh predpisov so seveda nedopustni, neplačevanje zakonsko določenih dodatkov za delo pa predstavlja tudi prekršek. Inšpekcijski nadzor nad izvajanjem Zakona o delovnih razmerjih in določb kolektivnih pogodb opravlja inšpektorat za delo, torej bo najbolje, da se obrnete na inšpektorja.

Lep pozdrav!

*********************************** EVA STROPNIK, univ. dipl. prav., Geovin, geodetske storitve in pravno svetovanje, V. Stropnik s.p., Zaradi omejene seznanjenosti z vsemi pravno relevantnimi dejstvi in drugimi pomembnimi okoliščinami v konkretni zadevi so odgovori na zastavljena vprašanja zgolj informativne narave in predstavljajo pomoč v obliki dostopa do splošnih informacij v zvezi s posameznim pravnim vprašanjem.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close