Najdi forum

Splash Forum Arhiv Pravni nasveti adaptacija podstrešja-dokumenti…???

adaptacija podstrešja-dokumenti…???

sem čisto nova na tem forumu. s fantom sva se odločila da si bova na podstrešju njegove stare mame-babice uredila mansardno stanovanje. sva mlad par-ki s tem nekako še nima izkušenj…
zanima me vrstni red…. kaj storiti najprej??? prepis??? darilna/izročilna pogodba-kako je s tem?? kakšno je kaj obdavčenje na te pogodbe? nato streha ali notranjost??

v notranjosti podstrešja bi naredila par zidov- spalnica,soba in kopalnica. ostali prostori kot so jedilnica,dnevna soba in kuhinja bi bili nekako v enem. streha se ne bi spreminjala-le zamenjava kritine pride ter nekaj strešnih oken-frčade ne bova delala. delal se bo le ločen vhod-ki pa bi bil s stranske strani hiše-in lesen z malo terase-povezan med dvema stavbama (hiša ter garaža-vmes je cca 3,7m širine). s časoma se bi spremenila tudi fasada. zanima me ali za to potrebujem gradbeno dovoljenje,svetovanje arhitekta ali samo priglasitev na občini-in kako je s tem?? nekako me za gradbeno dovoljenje in svetovanje arhitekta zanimajo okvirni stroški..

še malo o sami konstrukciji… hiša je starejša.. dolžina je cca 16m široka pa tam okoli 7m. tako da je sama kvadratura hiše ogromna… hiša je na ravnini-klet,pritličje in mansarda. je klasična streha-z obeh strani ravna-naklon je cca 40*.

kako pa je s predvidenimi stroški?? dokumentacija?? kako pa je s tem da je hiša 1-stanovanjska oz 2in več stanovanjska?? od česa je to odvisno?? kaj pa sprememba namembnosti in nekoriščenega v koričene prostore??

tako pa sem se razpisala…se opravičujem za tako dolgo branje..samo res me zanimajo te stvari… vse je enkrat prvič… že vnaprej hvala za kakršen koli uporaben odg…
če sem pa kaj pozabila napisati-me pa kar vprašajte….

lp… sabina

Pozdravljeni,

najprej je vsekakor smiselno urediti lastništvo, da ne bi prišlo kasneje do kakršnihkoli komplikacij. To lahko storite na več načinov. Če želita, da bi bilo mansardno stanovanje izključno vajina last, bo potrebno najprej oblikovati etažno lastnino, tako da bo mansardno stanovanje predstavljalo ločeno enoto, na kateri bo možno v zemljiško knjigo vpisati lastninsko pravico. Druga možnost je, da vama babica prepusti solastniški delež na hiši, ki bo ustrezal dejanski površini podstrešja, hkrati pa se dogovorite o razdelitvi posesti na solastni nepremičnini, tako da bosta vidva upravičena do izključne uporabe vajinega stanovanja. Zadnja ureditev je nekoliko manj ugodna, saj bosta solastnika določenega deleža celotne hiše in ne lastnika točno določenega dela, kar lahko predstavlja težave z dokazovanjem vlaganj kasneje, v zapuščinskem postopku po babici, če bodo po njej upravičeni dedovati (ostali) dediči, zlasti zato, ker bosta stanovanje delala čisto na novo in tako občutno povečala vrednost podstrešja.

Najenostavneje bo lastništvo prenesti z darilno pogodbo, lahko pa se odločite tudi za pogodbo o preužitku (pri čemer se babici v zameno za preneseno lastninsko pravico zavežeta nuditi določene storitve, dajatve, oskrbo i.t.d.), ki pa mora biti sestavljena pri notarju. Vnuk je dedič prvega dednega reda, zato je v primeru obeh pogodb oproščen plačila davka.

Za zamenjavo strehe in dodana strešna okna bosta najverjetneje potrebovala gradbeno dovoljenje (to je odvisno tudi od tega, ali se bo hkrati posegalo v konstrukcijo objekta, spreminjalo zunanji videz,…), glede stroškov dokumentacije in glede stroškov svetovanja arhitekta pa se pozanimajte neposredno pri njem.

Lep pozdrav!

*********************************** EVA STROPNIK, univ. dipl. prav., Geovin, geodetske storitve in pravno svetovanje, V. Stropnik s.p., Zaradi omejene seznanjenosti z vsemi pravno relevantnimi dejstvi in drugimi pomembnimi okoliščinami v konkretni zadevi so odgovori na zastavljena vprašanja zgolj informativne narave in predstavljajo pomoč v obliki dostopa do splošnih informacij v zvezi s posameznim pravnim vprašanjem.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close