Sodna delitev solastnine
Pozdravljeni!
Trije solastniki imamo v lasti zazidljivo parcelo (946 m2), pri čemer imam jaz 15% delež. Zaradi različnih interesov glede njene “prihodnosti” bi se radi poslužili sodne delitve. Eden od solastnikov bi na njej rad postavil hišo. V primeru delitve v naravi bi meni pripadlo 142 m2, kar pa se mi zdi premalo za “karkoli”. Lahko na sodišču zahtevam, da se mi moj delež izplača? V tem primeru ceno najbrž postavi sodni cenilec. Ali za postopek na sodišču predlagate “pomoč” odvetnika?
Hvala
Pozdravljeni,
glede na to, da bo tako majhna parcela dejansko skorajda neuporabna, imate na voljo dve možnosti. Ali sodišču predlagate, da se zemljišče proda in razdeli kupnina med solastnike, ali pa da celotno zemljišče pridobi v last in posest solastnik, ki želi na njem graditi, ostala dva pa izplača. Prodajno ceno določi sodišče (na podlagi sporazuma med vami ali opravljene cenitve), sorazmerne dele pa mora pridobitelj ostalim solastnikom izplačati v roku treh mesecev od pravnomočnosti odločbe.
V vsakem postopku so interesi strank najbolje varovani, če jih zastopa odvetnik, ni pa to obvezno. Vsak mora sam presoditi, če se je v konkretnem primeru glede na zapletenost situacije, glede na vzdušje med udeleženci v postopku in upoštevajoč ostale okoliščine, smiselno poslužiti pomoči strokovnjaka.
Lep pozdrav!
Forum je zaprt za komentiranje.