Najdi forum

Splash Forum Arhiv Pravni nasveti odpoved dedovanja

odpoved dedovanja

Sej ne vem a sem na pravem forumu, ali je kje kdo ki bi mi lahko pomagal. Nujno bi potrebovala obrazec ali vzorec za odpoved dedovanja. Prebrskala sem net in nisem našla nič koristnega. Če kdo ima kaj podobnega prosim za pomoč. Moj mail: [email protected]
Hvala

Če gre za odpoved dediščini po pokojniku, je potrebno dati izjavo na sodišču do konca zapuščinske obravnave.
Če gre za odpoved neuvedenemu dedovanju, se sklene sporazum, ki ima pravni učinek le, če je sklenjen med prednikom in potomcem in v obliki notarskega zapisa.

*********************************** EVA STROPNIK, univ. dipl. prav., Geovin, geodetske storitve in pravno svetovanje, V. Stropnik s.p., Zaradi omejene seznanjenosti z vsemi pravno relevantnimi dejstvi in drugimi pomembnimi okoliščinami v konkretni zadevi so odgovori na zastavljena vprašanja zgolj informativne narave in predstavljajo pomoč v obliki dostopa do splošnih informacij v zvezi s posameznim pravnim vprašanjem.

Če gre za odpoved neuvedenemu dedovanju, se sklene sporazum, ki ima pravni učinek le, če je sklenjen med prednikom in potomcem in v obliki notarskega zapisa.

Spoštovani,
prosim vas za pojasnilo v zvezi z vašo navedbo. Namreč, zaradi spleta okoliščin bom prisiljena zapreti s.p. in ker ni druge možnosti, sem brez premoženja za prodajo, bom prisiljena uvesti osebni stečaj.

Oče ima stanovanje, dediča bi bila v primeru njegove smrti midva z bratom. Če se odrečem dediščini , kaj to pomeni za stečajnega upravitelja? Menda ima pravico preveriti vse pravne posle, sklenjene za nekaj let nazaj in takšne pogodbe se štejejo za nične.

Z bratom imava OK odnose, vem da bi mi, bog ne daj, če oče umre do zaključka stečajnega postopka, pošteno izplačal meni namenjen del.

Prosim vas za odgovor, kje se skrivajo kakšne past oz. kako naj ravnam.
Težava je v tem, da bi moj eventuelno določen delež dediščine ne dosegel moijih dolgov, iz spoštovanja do očeta, ki ni nič kriv za mojo poslovno neuspešnost, pa bi brez dediščine za mano, če se meni v tem času kaj zgodi ,ostala moja hči. To je edini razlog, zaradi katerega iščem rešitev, kako se izogniti temu, da bi se eventuelna dediščina ne štela v stečajno maso do zaključka stečajnega postopka oz. do odpusta dolgov.

Morda se vam zdi nepošteno, da se skušam izogniti poplačilu upnikom, vendar verjemite, da je oče za stanovanje pošteno garal, garal za naju z bratom in veliko stisko nosim v sebi, ker sem zaradi naivnosti in nepremišljenosti zapadla v dano situacijo. Vsaj hčeri bi rada pustila očetov delež za mano.

Najlepše se vam zahvaljujem za odgovor in vas lepo pozdravljam,
Sonja

Pozdravljeni,

kot že sami veste, so pravna dejanja v obdobju treh let pred uvedbo postopka osebnega stečaja izpodbojna.

S samo uvedbo stečajnega postopka se omeji pravna sposobnost dolžnika, tako da:

• ne more sklepati pogodb in opravljati drugih pravnih poslov ali dejanj, katerih predmet je razpolaganje z njegovim premoženjem, ki spada v stečajno maso;

•brez soglasja sodišča ne more najeti kredita ali posojila, ali dati poroštva, odpreti novega transakcijskega računa ali drugega denarnega računa ter se odpovedati dediščini ali drugim premoženjskim pravicam.

Če med postopkom zaprosite za odpust dolgov, se vam določi še preizkusno obdobje, ki ne sme biti krajše od dveh in ne daljše od petih let od uvedbe stečajnega postopka. Po preteku preizkusnega obdobja se izda sklep o odpustu dolgov, po njegovi pravnomočnosti pa imajo upniki še 2 leti časa, da ga izpodbijajo, če sumijo, da je dolžnik osebni stečaj zlorabil.

Zadeve so dokaj komplicirane in obstaja kar nekaj varovalk, tako da vi sami ne morete kaj dosti storiti v tej smeri, da se vam dediščina ne bi štela v stečajno maso. Vaš oče pa lahko seveda s svojim premoženjem prosto razpolaga, kar pomeni, da ima možnost napisati tudi oporoko, s katero določi dediča stanovanja (v tem primeru bi eventuelno lahko bil predmet spora le vaš nujni delež), stanovanje podariti ali prodati.

*********************************** EVA STROPNIK, univ. dipl. prav., Geovin, geodetske storitve in pravno svetovanje, V. Stropnik s.p., Zaradi omejene seznanjenosti z vsemi pravno relevantnimi dejstvi in drugimi pomembnimi okoliščinami v konkretni zadevi so odgovori na zastavljena vprašanja zgolj informativne narave in predstavljajo pomoč v obliki dostopa do splošnih informacij v zvezi s posameznim pravnim vprašanjem.

Sam imam zelo podobno oz. skoraj identično situacijo… seveda želim poplačati svoje upnike koliko bo mogoče v okviru stečajnega postopka, a vendar nebi rad v primeru, da se očetu kaj zgodi, sebi(sem tako že), še posebej pa bratu zakompliciral življenje. Zanima me, v kolikor bi oče z bratom (pred uvedbo mojega stečaja) sklenil izročilno pogodbo katere vsebino se seveda moram s podpisom strinjati, saj se s tem odpovedujem dedovanju, le-ta bila ob uvedbi stečaja nična? hvala za odgovor in z lepimi pozdravi M.

Spoštovana gospa Stropnik,

najlepša hvala za vaš odgovor.

Lep pozdrav, Sonja

Dejansko bi šlo pri izročilni pogodbi za odpoved dedovanju z vaše strani, zaradi česar bi bila takšna pogodba izpodbojna. Drugače bi bilo s pogodbo o preužitku, ki se smatra za odplačno pogodbo, saj je prevzemnik (v tem primeru vaš brat) v zameno za preneseno premoženje dolžan preužitkarju (vašemu očetu) nuditi določene dajatve ali storitve in pri kateri ne bi bilo potrebno vaše sodelovanje. Podoben učinek bi imela pogodba o dosmrtnem preživljanju.

Spoštovani, prosim za nasvet!

Moja starša imata stanovanje in ga hočeta prodati moji sestri po smešni ceni. Starša ne vesta, da je stanovanje vredno več, kot pa ponuja sestra.

Ali lahko spodbijam oziroma kaj lahko naredim, če se ne strinjam?

Lep pozdrav!

Trenutno ne morete storiti ničesar, saj je stanovanje od staršev in lahko prosto razpolagata z njim oz. ga prodata po poljubni ceni. Bi bilo pa možno v eventuelnem zapuščinskem postopku izpostaviti ta problem in zahtevati, da se prodano stanovanje v vrednosti, ki predstavlja razliko med realno tržno ceno in pogodbeno določeno kupnino, tretira kot sestri dano darilo in se tako všteva v njen dedni delež.

Tukaj sem na več mestih opazil, da je sporazum o odpovedi o še neuvedenemu dedovanju veljaven le če je sklenjen v obliki notarskega zapisa. Kaj to pomeni za sporazum podpisan na sodišču s plačilom takratne takse, ki je bi sklenjen pred 22 leti na sodišču, ko še ni bilo notarjev. Ali je neveljaven oz. ali ga bo potrebno ponovno podpisati. Hvala.

Pozdravljeni,

ne bo potrebno. Veljavnost sporazuma se presoja po zakonodaji, ki je veljala v času njegovega podpisa.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close