Bolniška za otroka
Pozdravljeni!
Zanima me ali je res, da jaz ne morem na bolniško zaradi otroka, če je oče nezaposlen, ne glede na to, da ne živimo skupaj. Jaz in otroci smo tudi prijavljeni na istem naslovu, oče pa seveda ne.
Rečeno mi je bilo, da če je nezaposlen, lahko skrbi za otroka in takrat pač jaz te pravice nimam! Mislim, kako naj bi bilo to zakonito, saj dejansko jaz skrbim za njiju! Kaj pa vem, kje on hodi, kakšne opravke ima in ali je sploh sposoben poskrbet za njiju!? V službi zaradi tega ne morem vzet dopusta, saj bi ga zmanjkalo verjetno že v 3 mesecih! Kaj mi predlagate oz. kakšen je postopek, da vseeno jaz uveljavljam bolniško?
Lep pozdrav!
Pozdravljeni,
res je, če je oče brezposelen, mati ni upravičena do dopusta za nego otroka oz. do plačila nadomestila plače, ker lahko otroka neguje on. Pri tem dejstvo, ali živi oče v skupnem gospodinjstvu z otrokom ali ne, ni bistvenega pomena. Predpostavlja se namreč, da morata oba starša enako skrbeti za otrokovo življenje in zdravje, čeprav ne živita več skupaj.
Lep pozdrav!
Kaj pa če oče istočasno že neguje otroka iz drugega zakona ali je na primer sam bolan ali celo na dopustu v tujini? Velikokrat imajo z odločbo določene stike, pa se še teh ne držijo, kaj šele da bi negovali bolnega malčka. Kaj pa če se očetu preprosto ne ljubi skrbeti za bolnega otroka?
Dolžnosti so eno, realnost pa nekaj drugega. Kaj pa lahko mati stori, če jih oče ne izvaja? Najbrž predlog za odvzem roditeljske ni edini način?
Hvala za odgovor.
Vendar pa mislim, da je nesmisel, da mati ne dobi bolniške, saj skrbi sama za otroka, očeta pa niti ne zanima ali je zdrav ali ne (v tem smislu, da ni varuška). Zato tudi niso skupaj. Če otrok očeta niti ni navajen, niti nima želje bit pri njemu in to povrhu bolan, kako lahko nekdo prisili brezposelnega očeta, da skrbi zanj? Ali res ni druge poti?
Da, v praksi zaradi omenjenega določila resnično pogosto prihaja do absurdnih situacij, vendar takšna so pravila, Zavod za zdravstveno zavarovanje pa mora s finančnimi sredstvi upravljati čim bolj racionalno. Pozanimajte se neposredno pri Zavodu, kot izplačevalcu nadomestila plače v teh primerih, kakšne razloge kot utemeljene upošteva pri presoji, ali drugi roditelj kljub nezaposlenosti ne more negovati otroka v primeru bolezni.
Včasih ni mogel dobiti bolniške starš, ki ni imel bivališča na istem naslovu, kot otrok. To se je zgodilo moji sodelavki, tako da je potem morala prijaviti vsaj začasno bivališče.
Kako pa pediater ve, da je oče brezposeln? Ali te je vprašal?
Če so otroci zavarovani po tebi, se mi zdi to čudno. Mene ni še nikoli pri pediatru nihče vprašal ali ima mož službo ali jo imam jaz ipd.
Drži, pred novelo Zakona o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju je lahko dobil dopust za nego otroka le tisti starš, ki je z njim živel v skupnem gospodinjstvu. Ker je takšna ureditev postavljala tako starše kot tudi otroke iz družin, v katerih starša več ne živita skupaj, v neenakopravni položaj, se je v letu 2008 predmetna zakonska določba spremenila.
LP
Forum je zaprt za komentiranje.