Najdi forum

Splash Forum Arhiv Pravni nasveti Povrnitev dolga

Povrnitev dolga

Pozdravljeni, nekdo, ki je pravkar umrl, mi je dolgoval denar. Vložil sem kazensko ovadbo, ki pa je sedaj prekinjena zaradi njegove smrti. Zanima me, kako še lahko dobim ta denar povrnjen, mislim na njegove dediče in kakšen je postopek, ki ga moram izpeljati na sodišču. Hvala za odgovor in lepo pozdravljeni.

Pozdravljeni,

glede na to, da dediči odgovarjajo za zapustnikove dolgove do višine podedovanega premoženja, lahko dolg izterjate od njih. Zoper dediče je potrebno vložiti tožbo zaradi vračila dolgovanega zneska, in v njej navesti dejstva oz. predložiti dokaze o obstoju zapustnikovega dolga ter o okoliščini, da je toženec/ so toženci dediči konkretnega dolžnika.

V primeru, da so dediči prezadolženi, lahko v roku 3 mesecev od uvedbe dedovanja od sodišča zahtevate ločitev zapuščine od premoženja dedičev, pri čemer je treba verjetno izkazati, da imate terjatev proti zapustniku. V primeru, da sodišče ugodi vaši zahtevi, boste tako poplačani iz same zapuščine še predno bodo lahko dediči začeli razpolagati z njo.

Lep pozdrav!

*********************************** EVA STROPNIK, univ. dipl. prav., Geovin, geodetske storitve in pravno svetovanje, V. Stropnik s.p., Zaradi omejene seznanjenosti z vsemi pravno relevantnimi dejstvi in drugimi pomembnimi okoliščinami v konkretni zadevi so odgovori na zastavljena vprašanja zgolj informativne narave in predstavljajo pomoč v obliki dostopa do splošnih informacij v zvezi s posameznim pravnim vprašanjem.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close