Izplačilo nujnega deleža
Spoštovani,
po očetu sem podedoval premoženje (hiša in manjša kmetija,ki je bila polovico v njegovi lasti) z oporoko. Sestra in brat ter mama (ki je lastnica druge polovice) so zahtevali nujni delež. Presenetilo me je, da mi na sodišču (na zapuščinski razpravi) niso omogočili, da izplačam nujne deleže v denarju, ampak so vsi trije sedaj solastniki nepremičnine v ustreznem deležu. Zanima je, ali je to običajna praksa ali bi mi morali najprej omogočiti izplačilo. Kakšne možnosti imam,da to naredim sedaj?
Hvala za odgovor.
Spoštovani,
po določilih Zakona o dedovanju ima nujni dedič pravico do alikvotnega dela zapuščine v naravi in ne do ustreznega denarnega zneska, izplačilo v denarni protivrednosti tako pride v poštev šele, če zaradi različnih okoliščin dedovanje v naravi ni mogoče oz. na podlagi sporazuma med dediči.
Sedaj lahko solastniška razmerja urejate sporazumno (npr. uredite prepis na podlagi kupoprodajne pogodbe) ali po sodni poti (s predlogom za razdelitev nepremičnine, ki je predmet solatnine oz. če delitev v naravi ne bi bila mogoča/ smotrna lahko predlagate, da celotna nepremičina pripade vam, ostalim solastnikom pa najkasneje v treh mesecih izplačate njihove deleže).
Lep pozdrav!
Forum je zaprt za komentiranje.