Najdi forum

Splash Forum Arhiv Pravni nasveti javno govorjenje o moji diagnozi

javno govorjenje o moji diagnozi

Lepo pozdravljeni!
Sicer ne vem, če pišem na pravem mestu, pa vseeno…

imam namreč problem, da se o mojem zdravstvenem stanju govori brez mojega dovoljenja….

v ponedeljek 18.7. sem bila pri zdravniku, ki je 40km od domačega kraja, kjer mi je bila postavljena določena diagnoza.
v sredo 20.7. pa me kliče brat in mi pravi da ni vedel za to mojo diagnozo ki jo je izvedel 19.7. (jaz nobenemu o mojem stanju nisem govorila)
in brat mi pozneje razloži od koga je to izvedel. izvedel je od hčerke ene izmed zaposlenih v zdravstvu ki dela cca 20km od domačega kraja.
zdaj pa me zanima, ali lahko zvem kje in kdaj je bilo gledano za moje stanje na kartici zzzs. in kako naj ukrepam naprej, ker če se moja diagnoza izve ta trenutek, to pomeni konec moje zaposlitve…
hvala za nasvete in lp

Pozdravljeni,

zdravstveni delavci, zdravstveni sodelavci in osebe, ki so jim ti podatki dosegljivi zaradi narave njihovega dela, so dolžni varovati kot poklicno skrivnost podatke o zdravstvenem stanju posameznika in o vzrokih, okoliščinah in posledicah tega stanja.
Navedeni podatki se ne smejo dajati drugim ljudem oziroma javnosti in tudi ne objavljati na način, ki bi omogočal razkriti posameznika, na katerega se nanašajo, brez njegovega dovoljenja.

Če je prišlo do posredovanja podatkov nepooblaščenim osebam, ima pacient pravico zahtevati sodno varstvo. Odgovornost za prekršitev poklicne molčečnosti je lahko kazenskopravna, neupravičena izdaja poklicne skrivnosti je namreč kaznivo dejanje, za katero je predpisana denarna kazen ali zapor do enega leta (pregon se začne na zasebno tožbo), in civilnoodškodninska, če je bila s tem pacientu povzročena škoda. Vsi primeri, povezani s kršitvami pravice do prepovedi posredovanja osebnih podatkov se lahko posredujejo tudi informacijskemu pooblaščencu.

Lep pozdrav!

*********************************** EVA STROPNIK, univ. dipl. prav., Geovin, geodetske storitve in pravno svetovanje, V. Stropnik s.p., Zaradi omejene seznanjenosti z vsemi pravno relevantnimi dejstvi in drugimi pomembnimi okoliščinami v konkretni zadevi so odgovori na zastavljena vprašanja zgolj informativne narave in predstavljajo pomoč v obliki dostopa do splošnih informacij v zvezi s posameznim pravnim vprašanjem.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close