Najdi forum

Splash Forum Arhiv Pravni nasveti Prosim za pojasnilo

Prosim za pojasnilo

Pozdravljeni.
Imam eno vprašanje in rada bi odgovor.
Sem samohranilka z hčerko k,ki bo jeseni napolnila 18 let in mi ne povzroča nobenih težav,
ampak težave mi povzroča sedanja partnerica mojega bivšega moža oz. očeta moje hčere.
Samovoljno in brez vednosti mene in očeta moje hčere mi je vzela preživnino in jo začela nakazovati moji hčeri,čeprav je mladoletna in sem jas njena zakonita zastopnica. Ko sem jo vprašala, zakaj je to storila in da je ravnala narobe, me je nadrla, da to je po zakonu in tako prav, da se to nakazuje hčeri. Ne moti me toliko,da denar dobi hči, ampak predvsem me zanima, če je to res po zakonu in da ni kršila nobenih predpisov kot pravi ona. Hvala vam za odgovor

Spoštovani,

preživnina za mladoletnega otroka se praviloma plačuje njegovemu zakonitemu zastopniku, da ta s sredstvi razpolaga v otrokovo korist. To je razvidno tudi iz izvršilnega naslova, torej sodbe ali sklepa sodišča, ki je podlaga za plačevanje preživnine. Dogovor je lahko tudi drugačen, a v vašem primeru očitno ni bilo tako. Po polnoletnosti ali iz upravičenih razlogov že pred njo (če npr. ne živi v skupnem gospodinjstvu s staršem, kateremu se preživnina nakazuje ipd.) pa lahko otrok zahteva, da se preživnina plačuje neposredno njemu.

Lep pozdrav!

*********************************** EVA STROPNIK, univ. dipl. prav., Geovin, geodetske storitve in pravno svetovanje, V. Stropnik s.p., Zaradi omejene seznanjenosti z vsemi pravno relevantnimi dejstvi in drugimi pomembnimi okoliščinami v konkretni zadevi so odgovori na zastavljena vprašanja zgolj informativne narave in predstavljajo pomoč v obliki dostopa do splošnih informacij v zvezi s posameznim pravnim vprašanjem.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close