Selitev
Spoštovani.
Z izvenzakonskim partnerjem sva se razšla. Imava 1,5 letnega sina. Stiki so določeni trenutno še ustno, jaz mu ne omejujem stika z otrokom in zaenkrat to deluje. Vsi živimo na Ptuju.
Ker imam službo v Mariboru, prav tako tudi vse prijatelje, resno razmišljam o selitvi. Tu seveda nastane problem, ker oče otroka tega niti slučajno ne dovoli in ne bo nikoli dovolil. Njegovi razlogi so, da je to daleč in da njegov otrok že ne bo odraščal v Mb. Zanima me, ali mi res lahko prepreči selitev 25 km stran (in 20 min vožnje- pa še avtocestna povezava je)? Razmišljala sem celo, da bi mu ob dnevih, ko je otrok pri njem sama pripeljala otroka na Ptuj….. Kakšne so možnosti, da se to reši brez sodišča?
Hvala za odgovor.
Spoštovani,
starša, ki ne živita skupaj, se morata o varstvu, vzgoji in preživljanju skupnih otrok sporazumeti. Če dogovora ne moreta doseči, jima pri tem pomaga center za socialno delo. Takšen sporazum se potem predloži sodišču, da ga potrdi s sklepom, kar je potrebno zlasti zaradi preživnine, saj sklep sodišča predstavlja izvršilni naslov, na podlagi katerega imate pravico zahtevati izvršbo v primeru neplačevanja preživninskih obveznosti.
Če kljub pomoči CSD ne bosta dosegla dogovora glede stikov/preživnine,…, lahko eden ali drugi od staršev vloži tožbo in o tem odloči sodišče.
Načeloma selitev, ki jo navajate, ne bi smela predstavljati večjih težav, problemi se pojavijo takrat, ko se s tem drugemu staršu onemogočajo ali omejujejo stiki z otrokom.
Lep pozdrav!
Forum je zaprt za komentiranje.