Najdi forum

Splash Forum Arhiv Pravni nasveti delitev solastnine

delitev solastnine

Pozdravljeni!

S številnimi solastniki sem solastnica določenih nepremičnin. Sporazumen dogovor o delitvi solastnine ni uspel. Fizična delitev je objektivno možna.

Gre za več solastnikov, ki so že podali vloge v nepravdni zadevi preko sodišča, da dobijo v izključno last določeno nepremičnino. Obstajajo pa resna nesoglasja, kdo bo kaj dobil, zato je delitev že v preteklosti bila nerešena in skoraj ni izgleda, da bo tokrat drugače!

Skupno premoženje je kar veliko. Moj delež je najmanjši 1/85.

Ostalim solastnikom sem predlagala, da mi moj delež izplačajo. Nobenega odziva!

Ali moram nujno tudi jaz začeti postopek delitve solastnine pred sodiščem? Ali lahko čakam in bo sodišče na koncu samo razdelilo ostanek? Kaj se zgodi z mojim solastniškim deležem oz. deležem tistih, ki ne pristopijo k delitvi pred sodiščem (ali ostaja nerazrešen odnos solastništva še v naprej?)

Kaj se zgodi z mojim solastniškim deležem, če se tudi jaz ne odzivam na predloge ostalih solastnikov. Prvi narok za obravnavo je že najavljen za tri zainteresirane večinske lastnike. Ali se opravi delitev nemoteno brez mojega soglasja (v primeru moje neupravičene odsotnosti) v korist predlagateljev. Kakšne stroške imam jaz, v primeru, da se udeležim ali ne udeležim obravnave? Za enega solastnika sem podala že pisno izjavo, da se načeloma strinjam z njegovim predlogom, ker se je tudi zavezal, da bo evt. večvrednost izbranih nepremičnin izplačal ostalim solastnikom.

Kdo plača sodne stroške v nepravdni zadevi zaradi delitve solastnine? Potreben bo izvedenec-cenilec…..kdo plača stroške cenilca? Ali je tako, da samo tisti, ki vložijo pri sodišču svoje vloge-predloge za razdelitev solastnine, nosijo skupne stroške postopka?

Ali se morda vsi stroški, razen sodnih taks, delijo med vse solastnike (sorazmerni deli glede na solastništvo?)tudi, če ne sodelujem s svojim predlogom pred sodiščem v nepravdni zadevi?

Že sama sodna taksa za vsak nov predlog je velika?

Kako naj postopam, da sodni stroški in stroški delitve ne bodo prerasli vrednosti mojega deleža na solastnini?

Kako s čim manjšimi stroški iztržiti vsaj nekaj za svoj solastniški delež. Nepremičnine so 50 % v dobrem stanju, 50 % pa so zapuščena gozdna in kmetijska zemljišča, ki tudi nimajo prave tržne cene, tako, da s pridobitvijo svojega deleža solastnine v naravi, ne pridobim pravzaprav nič….tržno nezanimive parcele, ki so tudi oddaljene od cestne infrastrukture in oddaljene od mojega doma malo manj kot 200 km.

Prosim za vašo pomoč! Odvetnik mi predstavlja prevelik strošek.

Spoštovani,

postopek za delitev stvari v solastnini se začne na predlog kateregakoli izmed solastnikov. Ni vam torej treba vlagati posebnega predloga, seveda pa vsi solastniki predstavljate udeležence v postopku, kar pomeni, da vam mora sodišče dati možnost izjaviti se o navedbah drugih, sodelovati pri izvajanju dokazov,…, vendar pa se lahko postopek nemoteno nadaljuje in konča kljub pasivnosti katerega izmed vas. Sklep o delitvi solastnine v vsakem primeru učinkuje zoper vse solastnike, vendar pa bodo vaši interesi bolje varovani, če boste v postopku aktivno sodelovali.
V nepravdnem postopku običajno vsaka stranka krije svoje stroške (sodne takse, odvetnik,…), skupni stroški, ki nastanejo v zvezi z delitvijo (npr. stroški cenilca) pa bremenijo vse solastnike v sorazmerju z njihovimi idealnimi deleži, ne glede na to, kdo je predlagal začetek postopka oz. kdo se udeležuje narokov.

Lep pozdrav!

*********************************** EVA STROPNIK, univ. dipl. prav., Geovin, geodetske storitve in pravno svetovanje, V. Stropnik s.p., Zaradi omejene seznanjenosti z vsemi pravno relevantnimi dejstvi in drugimi pomembnimi okoliščinami v konkretni zadevi so odgovori na zastavljena vprašanja zgolj informativne narave in predstavljajo pomoč v obliki dostopa do splošnih informacij v zvezi s posameznim pravnim vprašanjem.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close