Najdi forum

Splash Forum Arhiv Pravni nasveti Babica je podarila z darilno pogodbo stanovanje vnukinji…

Babica je podarila z darilno pogodbo stanovanje vnukinji…

Babica je pred 10 leti z darilno pgodbo na svojo lastno željo podarila moji hčerki, torej svoji vnukinji stanovanje. Vse smo noptarsko uredili, plačali davek, ker je šlo za drugi dedni red …, torej po zakonu vse štima. Vnukinja je bila še mladoletna, zato sva skrbnika midva z možem, ki tudi plačujeva za to stanovanje vse večje stroške, pomagamo babici tudi sicer, ker ima malo pokojnino …tekoče stroške, nekaj jih je, malo, pa plačuje babica, ker do smrti v stanovanju še živi. Živi sama in tako bo tudi ostalo. Zanima me sledeče. Babica, torej moja mati ima poleg mene, še sina, ki se nikoli ni brigal zanjo, sem in tja jo že obišče, ampak še takrat bolj zato, da bi mu dala kaj denarja. Ob smrti moje matere se bojim, da bo brat naredil vse, da bi dobil kak delež stanovanja, na to že namiguje, zdaj, ko je mati še živa … res si ne želim takšne zgodbe, pa ne zaradi stanovanja, zaradi matere, spomina na njo … zato vas sprašujem, ali je brat upravičen do nujnega deleža stanovanja, ki ga je dobila moja hči, torej vnukinja, ki po zakonu ne sodi v prvi dedni red. Hvala za pojasnilo.

Spoštovani,

uvodoma naj napišem, da vnuki sodijo v prvi dedni red, zato so njim dana darila predmet davčne oprostitve.

Vračilo daril zaradi prikrajšanja nujnega deleža se lahko zahteva, če so bila dana kakorkoli in kadarkoli tistim, ki bi v konkretnem primeru dedovali, od ostalih oseb pa le, če so bila dana v zadnjem letu pred zapustnikovo smrtjo. Vnukinja v vašem primeru spada med “ostale” in glede na to, da je bila pogodba sklenjena že 10 let nazaj, z morebitnim vračanjem ne bi smelo biti težav.

Lep pozdrav!

*********************************** EVA STROPNIK, univ. dipl. prav., Geovin, geodetske storitve in pravno svetovanje, V. Stropnik s.p., Zaradi omejene seznanjenosti z vsemi pravno relevantnimi dejstvi in drugimi pomembnimi okoliščinami v konkretni zadevi so odgovori na zastavljena vprašanja zgolj informativne narave in predstavljajo pomoč v obliki dostopa do splošnih informacij v zvezi s posameznim pravnim vprašanjem.

Najlepša hvala za vaš čas, ki ste mi ga namenili. Želim vam vse lepo! LP.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close