Švica
Pozdravljeni,
prosim vas za mnenje.
Moj kolega namerava oditi v Švico in se tam zaposliti. Ima nosečo punco. Sedaj želi, da odide z njim in trdi, da če punca rodi v Švici otroku avtomatsko pripada švicarsko državljanstvo, s tem pa ga naj bi ga pridobila tudi starša. Jaz temu ne verjamem, saj menim, da se državljanstva na tak način ne da pridobiti, v Švici pa so kolikor je meni poznano procedure pridobitve državljanstva zelo zahtevne.
Ker je punca naša državljanka ima slovensko zavarovanje, ga lahko pridobi tudi tam? Brala sem da načrtovanega poroda v tujini ne krije ZZZS.
V kratkem se bosta poročila.
Hvala.
Lp, Tanja
Spoštovani,
glede pridobitve državljanstva obstaja več različnih principov, najbolj razširjena in običajna sta “sorodstveni” princip (npr. otrok slovenskih staršev pridobi slovensko državljanstvo) in teritorialni princip (otrok, ki se rodi na območju določene države, pridobi državljanstvo te države).
Kakšen princip je uveljavljen v Švici mi ni poznano, močno pa dvomim, da bi tudi starši, katerih otrok se rodi v Švici in s tem pridobi švicarsko državljanstvo, avtomatično pridobili švicarsko državljanstvo tudi sami. Morda bi vam podrobnejše inforamcije o tem lahko dali na diplomatskem predstavništvu Švice v Ljubljani.
Glede povrnitve stroškov zdravstvenih storitev v tujini menim, da jih plačate sami, imate pa pod določenimi pogoji pravico do povrnitve teh stroškov s strani ZZZS. Ne vem sicer, ali to velja tudi za stroške poroda in ali je Švica (ki ni država članica EU) vključena, zato predlagam, da se obrnete na ZZZS.
Lep pozdrav!
M.
Forum je zaprt za komentiranje.