Najdi forum

Splash Forum Arhiv Pravni nasveti kdo je dedič

kdo je dedič

Pozdravljeni!

Imam vprašanje. Moj oče je lani umrl, po njem je že bila zapuščinska razprava in premoženje je razdeljeno med mojo mamo in nama s sestro.

Moja babica (očetova mama) je še živa in je lastnica kmetije. Zanima me, ko umre, kdo po zakonu deduje za njo, če je oče imel dva brata. Kdo deduje po mojem mrtvem očetu?
Upam, da sem dovolj jasno zastavila vprašanje.

Tojana

Odgovor je odvisen od tega, ali gre za zaščiteno kmetijo ali ne.
Če kmetija ni zaščitena, po splošnih pravilih dedujeta očetova brata, očetov del (1/3) pa po vstopni pravici vidve s sestro.

Če pa je kmetija zaščitena, veljajo posebna pravila. Takšne kmetije se namreč ne sme deliti, zato jo praviloma deduje samo en dedič. Če je več sodedičev istega dednega reda, deduje tisti zakoniti dedič, ki ima namen obdelovati kmetijsko zemljišče in ga za to sporazumno izberejo vsi dediči.
Če do sporazuma ne pride, ima prednost potomec, ki se ali se je usposabljal za opravljanje kmetijske oz. gozdarske dejavnosti, nadalje pa tisti, ki je s svojim delom ali zaslužkom prispeval k ohranitvi oz. razvoju kmetije. Ostalim dedičem gre izplačilo denarne vrednosti “nujnega deleža”, ki ga lahko zahtevata tudi vidve s sestro.

*********************************** EVA STROPNIK, univ. dipl. prav., Geovin, geodetske storitve in pravno svetovanje, V. Stropnik s.p., Zaradi omejene seznanjenosti z vsemi pravno relevantnimi dejstvi in drugimi pomembnimi okoliščinami v konkretni zadevi so odgovori na zastavljena vprašanja zgolj informativne narave in predstavljajo pomoč v obliki dostopa do splošnih informacij v zvezi s posameznim pravnim vprašanjem.

Pozdravljeni,
Starši so lastniki hiše in sicer ima vsak svojo polovico hiše. Zanima me ali, ko eden od niju umre ali deduje njegov del še tisti, ki je živ? Tako, da je potem njegova cela hiša. Ali se mora del deliti z dedičem, to je pa sin.Oni se ne želijo zapustiti sinu, ampak vnukinji.

Hvala za odgovor

Pozdravljeni,

premoženje tistega od staršev, ki bo prvi preminil, bosta dedovala preživeli starš in sin (če je to njun edini otrok), in sicer vsak polovico. Drugače je to mogoče urediti z oporoko, vendar pa sinu v vsakem primeru pripada nujni delež. Če starši želijo hišo prepustiti vnukinji, lahko to uredijo še za čas svojega življenja s primerno pogodbo, glede katere se naj posvetujejo z odvetnikom ali notarjem.

Lep pozdrav!

*********************************** EVA STROPNIK, univ. dipl. prav., Geovin, geodetske storitve in pravno svetovanje, V. Stropnik s.p., Zaradi omejene seznanjenosti z vsemi pravno relevantnimi dejstvi in drugimi pomembnimi okoliščinami v konkretni zadevi so odgovori na zastavljena vprašanja zgolj informativne narave in predstavljajo pomoč v obliki dostopa do splošnih informacij v zvezi s posameznim pravnim vprašanjem.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close