Najdi forum

Splash Forum Arhiv Pravni nasveti nekaj vprašanj v zvezi s preživnino, skrbništvom in postopki

nekaj vprašanj v zvezi s preživnino, skrbništvom in postopki

Spoštovani,

po 7 letni zvezi in 3- letnem skupnem življenju sva se s partnerjem razšla. Imava 22 mesecev staro hči. Vse urejava sporazumno, brez konfliktov in zamer, ker želimo ostati v normalnih odnosih. Sedaj morava urediti skrbništvo, preživnino. Zanima me, ali morava najprej na CSD, kjer se bomo dogovorili o vsem in potem mi (ali CSD) obvestimo sodišče?

Glede preživnine sva se dogovorila, koliko bo znašala (300 evrov), skrbi pa me, ker bivši partner dela na črno. Ali bo sodišče preverilo njegove dohodke, preden bo podalo sklep oz. potrdilo predlagano preživnino? Zasledila sem namreč primer tukaj na forumu Enostarševske družine, da je sodnica vedela, da oče dela na črno in so se vseeno dogovorili (čeprav za nižji znesek)

Nakazovanje na osebni račun matere je najbrž edino dokazilo, da se preživnina res izplačuje, mar ne? Ker njemu se ne bo ljubilo vsak mesec tega delat………….pa predlaga, da mi da denar na roke in ga sama nakažem na svoj račun.

V primeru, da sodišče izda sklep,, da je znesek dogovorjene preživnine previsok, bi midva potem to uredila na moj predlog takole, da bi napisala sporazum o plačevanju določenega zneska, ki bi ga overila pri notarju. Kdo naj bo potem še priča, ki bi prisostvoval temu podpisu in dobil tudi en overjen izvod? Situacijo zaenkrat rešujeva brez odvetnikov.

Najlepša hvala za pojasnila in odgovore. Se opravičujem, če sem napisala zmedeno.

Lp

Pozdravljeni,

starša, ki ne živita oz. ne bosta več živela skupaj, se morata o varstvu, vzgoji in preživljanju skupnih otrok sporazumeti (v nasprotnem primeru o tem odloča sodišče). Takšen sporazum je res najbolje napisati v sodelovanju s strokovnim delavcem centra za socialno delo, saj tako dobite tudi vse potrebne informacije in navodila, nato pa se predlaga, da sodišče v nepravdnem postopku sporazum potrdi in o tem izda sklep. Sodišče po uradni dolžnosti preveri le, če je dogovor v skladu s koristjo otroka, tako da višji znesek preživnine, s katerim se oče strinja, ne bi smel predstavljati nobene težave. Tudi sam način plačila naj bo vključen v sporazum.

Lep pozdrav!

*********************************** EVA STROPNIK, univ. dipl. prav., Geovin, geodetske storitve in pravno svetovanje, V. Stropnik s.p., Zaradi omejene seznanjenosti z vsemi pravno relevantnimi dejstvi in drugimi pomembnimi okoliščinami v konkretni zadevi so odgovori na zastavljena vprašanja zgolj informativne narave in predstavljajo pomoč v obliki dostopa do splošnih informacij v zvezi s posameznim pravnim vprašanjem.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close