Parkiranje za invalidne osebe
Zanima me, če kot invalid I. stopnje – mentalna bolezen, nimam pravice do nalepke za avto in vračila cestnine itd. Pred kratkim sem šla na kontrolo na Metelkovo in pustila avto na parkingu za invalide oz. moj mož, ki me je pripeljal. Dobila sva kazen 120 EUR. Kako naj jo plačam, ker imam invalidske pokojnine 300 EUR. Mož je trenutno na bolniški in ima že tako “minimalca”. Vem, da niste Center za socialno delo me pa vseeno zanima, kakšne pravice sploh imam, če sem že invalid I. kategorije pa mi nič ne pripada. Ali obstaja obročno odplačevanje kazni, ker ugovor ni mogoč? Kdaj se bo uredil status mentalnih invalidov?
Lp
Spoštovani,
Glede na določbe Zakona o varnosti cestnega prometa sme na označenem parkirnem prostoru za invalida med drugim parkirati tudi “težko telesno prizadeta oseba, ki ji je zaradi tega priznana invalidnost po predpisih o varstvu telesno in duševno prizadetih oseb” (53. člen ZVCP-1).
Dalje ZVCP-1 še določa, da mora voznik v takem primeru oznaciti parkirano vozilo s pakrirno karto. Parkirno karto na zahtevo upravicenca izda upravna enota, na obmocju katere ima upravicenec stalno prebivališce ali zacasno prebivališce oziroma sedež. Obliko parkirne karte, njeno veljavnost, postopek in stroške za njeno izdajo, evidenco izdanih parkirnih kart in nacin oznacevanja vozila predpiše minister, pristojen za notranje zadeve.
Glede na navedeno boste torej morali pridobiti posebno parkirno karto na vaši Upravni enoti, kjer boste morali predložiti tudi potrdila o vašem invalidskem statusu.
Lep pozdrav,
M.
Forum je zaprt za komentiranje.