Najdi forum

Splash Forum Arhiv Pravni nasveti torrent

torrent

Pozdravljeni,
spodaj sem prebrala da je oseba uporabljala torrent v Nemčiji pa so poslali kazen 5000 €, če prav razumem pravna oseba in ne njihov državni organ.
Kako je to pri nas? Pobiramo filme, glasbo, risanke z vseh možnih torrent strani tujih, slovenskih (partis, moj blink) so mogoče kakšne sankcije in če v kakšnem času od pobrane in kasneje oddane vsebine in na kakšen način so lahko dokazljive.
hvala

Hvala za poudarek, zelo pomembno je ločevati med grožnjami imetnikov avtorskih pravic in kaznimi / globami, ki jih lahko izrečejo državni organi. Prve se lahko brez vsakršne resne podlage pošiljajo po e-pošti in imajo največ naravo grožnje s tožbo / prijavo, druge pa se lahko izrečejo le v za to predvidenem postopku.

Nekatere države v Evropi so sprejele sistem t.i. treh opozoril, pri katerem se lahko uporabniku po treh opozorilih zaradi nezakonitega prenašanja datotek celo prepove dostop do interneta. Sistem je izredno sporen tako s stališča varstva osebnih podatkov kot tudi s stališča pravice dostopa do interneta. Evropski regulatorni paket iz leta 2009 je potrdil, da je dostop do interneta temeljna pravica in državam članicam prepovedal, da bi tovrstne ukrepe izvajale brez zakonitega sodnega ali upravnega postopka, torej nikakor ne na podlagi enega samega e-poštnega sporočila.

Slovenija zaenkrat tovrstnih ukrepov še ni predpisala in se tudi ne morejo izvajati, prav tako pa je v Sloveniji uporabikov IP in e-poštni naslov, na podlagi katerega bi ju lahko identificirali, varovan kot osebni podatek in ni dostopen imetnikom avtorskih pravic.

Pozdravljeni,

v novicah že nekaj časa nazaj sem zasledila, da tudi v Sloveniji pripravljajo zakonodajo, ki bo stopila na prste vsem uporabnikom torrentov. Moje vprašanje je, bo ta zakon dovoljeval identifikacijo IP in e-maila uporabnika? Bodo kršitelji obravnavani tudi retrogradno ali le po sprejetju takega zakona?

Upam da sem napisala razumljivo, kot laik drugače ne znam…

Hvala za odgovor in lep pozdrav.

Taka zakonodaja se po mojem vedenju v Sloveniji zaenkrat ne pripravlja, gotovo pa so ideje, ki gredo v to smer. Prezgodaj je, da bi govorili o pogojih za razkritje IP-ja, zaenkrat je to mogoče ob predpostavki, da gre za kaznivo dejanje, torej za komercialne kršitve avtorskih pravic. Seveda pa lahko vaš IP dobijo imetniki avtorskih pravic, ki sami iščejo uporabnike po torrentih z namenom zastraševanja.

Živjo,

Nira Aarona Russa so recimo v ZDA v poznih 80-ih preganjali na podlagi zakona, ki je imel retroaktiven učinek (ne sicer za dolvleko filmov sicer oz. spletno piratstvo) – “tam” je možno vse, moramo biti pa pozorni kaj se sprejema pri nas (v Sloveniji/EU).

LP,
12thDNAStrandActive

Odkar smo podpisali sporazum ACTA. me nič več ne preseneča.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close