Najdi forum

Splash Forum Arhiv Pravni nasveti Pogodba o preužitku?

Pogodba o preužitku?

Pozdravljeni,

Živim v hiši, ki je v lasti mame in sedaj želi predati hišo in kmetijo mojemu bratu z pogodbo o preužitku, meni pa ponujata zelo majen znesek kot izplačilo dediščine, ki mi pripada po mamini smrti.
Mene sedaj zanima ali moram ta znesek sprejet, da ne bom prikrajšan dedovanja po mamini smrti, ali lahko to odklonim in po mamini smrti zahtevam nujni delež?

Hvala,

Lp, mali

Spoštovani!

Iz vašega pisanja ni možno razbrati ali sta hiša in kmetija edino premoženje v lasti vaše matere. Obstajata namreč dve možnosti: lahko sprejmete ponujeno izplačilo iz dediščine in si pri tem izgovorite pravico dosmrtnega bivanja v hiši, v kateri živite, za vas in vašo družino (v kolikor jo imate), ki mora biti izrecno navedena v notarskem zapisu, v katerem bo sestavljena pogodba o preužitku – ali pa po mamini smrti zahtevate nujni delež, v kolikor obstoji še kakšno premoženje v lasti vaše matere, ki bo predmet zapuščinskega postopka. Premoženje, ki ga vaša mati namerava s pogodbo o pružitku prepustiti v last vašemu bratu, namreč ne bo predmet zapuščinskega postopka, zato za to ne boste mogli zahtevati nujnega deleža. Vsekakor je potrebno izračunati višino nujnega deleža (iz vašega pisanja lahko sklepamo, da sta dediča 2 in je tako višina vašega nujnega deleža ¼), ki bi vam pripadal po vaši materi in ga primerjati z višino ponujenega izplačila iz dediščine.

Z lepimi pozdravi!

Odvetniška družba Koprivšek o.p., d.o.o. Ukmarjeva ulica 6, 1000 Ljubljana [email protected] http://www.koprivsek-op.com Zaradi omejene seznanjenosti z vsemi pravno relevantnimi dejstvi in drugimi pomembnimi okoliščinami v konkretni zadevi so odgovori na zastavljena vprašanja zgolj informativne narave in predstavljajo pomoč v obliki dostopa do splošnih informacij v zvezi s posameznim pravnim vprašanjem. Za konkretnejši odgovor je potreben oseben posvet in vpogled v dokumentacijo v odvetniški pisarni.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close