Najdi forum

Splash Forum Arhiv Pravni nasveti pot

pot

Zdravo,

mi imamo problem s sosedom, ki želi, da mu plačamo del poti, po kateri vozimo že 39 let in je bilo ustno vse dogovorjeno,da lahko vozimo, a ni nikjer zapisano (oba (brata) sta dedovala po starših). Je pa to edina pot, po kateri lahko pridemo do hiše. Zanima me, ali je res, da je pot po toliko letih priposestvovana. In ali se jo potem lahko vpiše kot služnostna pot brez, da bi mi kaj plačali? Ali nam lahko mesečno zaračunava uporabnino? Sicer sem slišala, da naj bi bila priposestvovana pot po 20ih letih in da naj ne bi mogel več uveljavljati zaračunavanja uporabnine in da naj bi bili mi potemtakem solastniki te poti. Pa ne vem, če je to res.

Že vnaprej se vam zahvaljujem za odgovor.

Spoštovani!

Služnostne poti ni mogoče priposestvovati. Ker pa gre v vašem primeru za nujno pot, je vaš problem potrebno reševati v tej smeri. Nujna pot se v primeru, ko se stranke ne morejo o tem sporazumeti, ustanovi na podlagi pravnomočne odločbe sodišča. Sodišče dovoli nujno pot za nepremičnino, ki nima za redno rabo potrebne zveze z javno cesto ali pa bi bila taka zveza povezana z nesorazmernimi stroški ter če se z njo ne onemogoča ali znatno ovira uporaba nepremičnine, po kateri naj bi nujna pot potekala in določi nujno pot tako, da se čim manj obremeni tuja nepremičnina. Za dovoljeno nujno pot je upravičenec dolžan plačati zavezancu primerno nadomestilo.Nujno pot je mogoče spremeniti ali odpraviti, če zaradi spremenjenih okoliščin ni več potrebna.

Lepo pozdravljeni!

Odvetniška družba Koprivšek o.p., d.o.o. Ukmarjeva ulica 6, 1000 Ljubljana [email protected] http://www.koprivsek-op.com Zaradi omejene seznanjenosti z vsemi pravno relevantnimi dejstvi in drugimi pomembnimi okoliščinami v konkretni zadevi so odgovori na zastavljena vprašanja zgolj informativne narave in predstavljajo pomoč v obliki dostopa do splošnih informacij v zvezi s posameznim pravnim vprašanjem. Za konkretnejši odgovor je potreben oseben posvet in vpogled v dokumentacijo v odvetniški pisarni.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close