leasingodajalec mi noče izročiti prometnega dovoljenja
Pozdravljeni,
zaradi zamude s tremi obroki obroka za leasing me je obiskal leasingodajalčev izterjevalec. Drugi dan sem dolg poravnala, dobila pa račun za 300 eur za stroške izterjevalca. Z avtom, ki je predmet leasinga, sem imela totalko in ga moram odjaviti, vendar pa mi leasingodajalec ne izroči prometnega dovoljenja (sicer pisanega na njegovo ime kot lastnika vozila), saj še nisem poravnala dolga do izterjevalca. Kljub mojemu predlogu, naj enostavno vložijo predlog za izvršbo na sodišču, ker denarja trenutno nimam, moram pa avto odjaviti v parih dneh, sicer bom oglobljena še s strani upravne enote, za to v leasing hiši nočejo slišati. Zanima me, ali sploh imajo pravno podlago za zadrževanje prometnega dovoljenja in ali lahko njih terjam za škodo, ki bi mi nastala, če avta ne uspem pravočasno odjaviti in bom oglobljena? Vse ostale finančne obveznosti iz naslova leasinga imam poravnane
Spoštovani,
iz vašega teksta je razvidno, da je lastnik avtomobila leasingodajalec, kar pomeni, da mora tudi odjavo vozila narediti leasingodajalec (tudi oglobili bi leasingodajalca in ne vas – razen, v kolikor je v leasing pogodbi, ki jo imate sklenjeno, navedeno drugače). Glede odgovora na vaše vprašanje, ki se tiče pravne podlage za ravnanje leasingodajalca, bi morali imeti vpogled v sklenjeno leasing pogodbo, saj je področje obveznosti in pravic pri leasing pogodbahpodrobno urejeno prav s pogodbo (zakon daje le okvir z obveznimi sestavinami).
Lepo pozdravljeni!
Forum je zaprt za komentiranje.