pogodba o zaposlitvi-med nosečnostjo
Pozdravljeni,
trenutno sem zaposlena za določen čas, nadomeščam delavko na porodniški. Pogodba se mi izteče s februarjem 2012.
Sama grem tudi na porodniško, nastopim jo v decembru.
Nekje sem zasledila, da kljub temu, da je pogodba le za določen čas, da mi ne more poteči med porodniško in da sem tako zaposlena pri istem delodajalcu še do konca moje porodniške? Ali to drži?
Zanima me še ali mi med porodniško tudi pripada poln regres in dopust?
Kako pa je z regresom, če prvo vprašanje ne drži (če mi vmes poteče delovno razmerje) – potem mi delovna doba še teče do konca porodniške? Dobim ravno tako regres v 2012?
Hvala
Lep pozdrav
Pozdravljeni,
nosečnice in delavke na starševskem dopustu res predstavljajo varovano kategorijo delavcev, ki jim je mogoče delovno razmerje odpovedati le izjemoma, vendar pa to ne velja v vašem primeru. Ko pogodba, sklenjena za določen čas poteče, je delodajalec ni dolžan podaljševati, tudi če gre za sicer privilegirane delavce. Vseeno pa boste, kot vsi ostali upravičenci do starševskega nadomestila, ves čas starševskega dopusta obvezno pokojninsko in invalidsko zavarovani, obvezno zdravstveno zavarovani ter zavarovani za primer brezposelnosti in za starševsko varstvo.
Glede na to, da vam pogodba poteče februarja 2012, boste upravičeni do sorazmernega dela regresa (1/6).
Lep pozdrav!
Pozdravljeni,
V podjetju, kjer sem trenutno zaposlena sem se zaposlila v sredini novembra 2011. V pogodbi imam določeno poskusno dobo 6 mesecev, ki se mi izteče v maju. Po izteku poskusne dobe, mi obstoječa pogodba velja kot pogodba za nedoločen čas.
Ker sem noseča mi bodo pogodbo z majem prekinili in mi dali novo pogodbo za določen čas na drugo podjetje (pogodbo do 31.8, rok imam v začetku oktobra).
Zanima me kako je z dopustom, koliko mi ga pripada, odločbo so namreč že spisali, da mi za leto 2012 pripdada 23 dni dopusta, vendar so jo zadržali, ko sem povedala za nosečnost..
Koliko dopusta mi pripada? Kaj pa regres? Ali mi sploh lahko prekinejo obstoječo pogodbo, glede na to, da ni nobene komisije, ki bi nadzirala moje delo v poskusni dobi? Mislim da je tudi poskusna doba za moje delovno mesto previsoka (delam kot administrator, srednje zahtevna dela).
V naprej hvala za vaš odgovor.
Lep pozdrav,
Spoštovani,
niste zapisali, kakšen razlog je vaš delodajalec navedel za prekinitev obstoječe pogodbe o zaposlitvi in napotitev k drugemu delodajalcu, prav tako tudi ne, ali boste pri drugem delodajalcu opravljali isto vrsto dela, zato vam podrobnega odgovora ne moremo posredovati. Poskusno dobo mora vsekakor spremljati in s pisnim poročilom zaključiti posebna komisija. Poskusna doba sicer ni predolga, res pa je, da je nenavadno, da vas z iztekom poskusne dobe premeščajo drugam (spet za določen čas). Pripada vam dopust, kot so že napisali v odločbi, prav tako celoten regres za letni dopust za 2012.
Morda je izven konteksta, vendar vam svetujem, da v primeru, da se bodo pojavile težave v smeri prenehanja pogodbe o zaposlitvi brez utemeljenega in zakonitega razloga poiščete možnost predčasnega odhoda na porodniški dopust, saj vam pogodbe o zaposlitvi v času bolniškega staleža in porodniškega dopusta delodajalec ne sme prekiniti.
Lepo pozdravljeni!
Forum je zaprt za komentiranje.