Odpoved pogodbe med nosečnostjo
Pozdravljeni,
Imam malo zmešnjavo glede pogodbe o zaposlitvi, saj si jo lahko razlagam dvoumno, zato bi prosila za vašo pomoč.
S sredino novembra sem se zaposlila pri trenutnem delodajalcu, ki mi je v pogodbo napisal:
“Delodajalec in delavec sklepata pogodbo za določen čas. Datum nastopa je 14.11.2011. Po opravljeni poskusni dobi 6 mesecev se delovno razmerje spremeni v nedoločen čas.”
Delovno mesto je Poslovni sekretar (upravljanje nepremičnin) s srednje zahtevnim delom. Imam V. stopnjo izobrazbe.
Delodajalcu sem povedala, da sem noseča ter da imam v začetku oktobra predviden rok. Zdaj mi želijo pogodbo prekiniti in mi dati novo za določen čas do konca avgusta.
Mi lahko da odpoved? Kako je s poskusno dobo, je za moje delovno mesto in izobrazbo poskusna doba predolga? Kako lahko utemeljijo da se v poskusni dobi nisem izkazala? Morajo negativno oceno sploh utemeljiti, se lahko nanjo pritoži? Nadzora nad mojim delom sicer ni.
Ko so v službi zvedeli za nosečnost, so zadržali tudi odločbo o letnem dopustu. Kako je z dopustom, koliko mi ga za leto 2012 pripada, kaj pa regres?
V naprej hvala za vaš odgovor.
Lep pozdrav
spoštovani,
z dnem 14.06.2012 je vaša pogodba o zaposlitvi transformirala iz pogodbe za določen čas v pogodbo za nedoločen čas, ki jo delodajalec ne more samovoljno in brez utemeljenega razloga prekiniti. Glede na dejstvo, da se je poskusna doba že iztekla, ste očitno poskusno dobo uspešno opravili, saj bi vam v nasprotnem primeru morala komisija običajno mesec dni pred iztekom poskusne dobe, najkasneje pa do izteka poskusne dobe, vročiti poročilo o tem, da ste poskusno dobo neuspešno opravili in v tem primeru bi vam brez odpovednega roka (izredno) prenehala pogodba o zaposlitvi. Pomeni, da vam nove pogodbe o zaposlitvi, ki vam jo sedaj ponuja v podpis delodajalec, ni potrebno podpisati – res pa je, da se bodo v tem primeru odnosi na delovnem mestu verjetno poslabšali, kar predvsem za vas ni dobro. Pripada vam sorazmerni del letnega dopusta in regresa za letni dopust – pri čemer bi morali upoštevati potrdilo vašega zdravnika o predvidenem datumu poroda in nastopu porodniškega dopusta. Glede na opis vašega dela poskusna doba ni predolga.
Lepo pozdravljeni!
Forum je zaprt za komentiranje.