Varstveni dodatek ukinjen
Spoštovani!
Prosim za vaš nasvet glede varstvenega dodatka. Mama je prejela odločbo iz CSD- ja o ukinitvi varstvenega dodatka. Ima 340.- EUR pokojnine in nobelih drugih dohodkov, prav tako ni lastnica nepremičnine.Skratka nima nobenega drugega dohodka zaradi katerega bi lahko ukinili varstveni dodatek.
Mama živi pri meni, ker je popolnoma onemogla, jaz imam svoje prejemke, kar seveda ne vpliva na mamin cenzus. Pritožila sem se takoj po izdani odločbi, to je cca mesecom in pol,pritožba je bila podana ustno na CSD. Prosila sem za pojasnilo zakaj je prišlo do take pomote, delavka na CSD ni znala odgovoriti, rekla mi je da bo potrebno počakati, da uskladijo računalniški program. Jaz pa se sprašujem, kdo posledično odgovarja za take malomarnosti, odločba je bila očitno izdana, brez da bi jo kdo pregledal, kaj šele prebral in kaj sploh lahko storim, da bo mama dobila nazaj VD.
Mimogrede, mami so že odtegnili varstveni dodatek, čeprav je popolnoma razvidno,da ji po zakonu pripada in da njen prejemek še zdaleč ne presega cenzusa.
Mislim, da se na CSD dobesedno sprenevedajo.
Hvala za pomoč!
Spoštovani,
v skladu z novo zakonodajo se je močno znižal tudi cenzus, po katerem so prosilci upravičeni do socialnih transferjev, kot je varstveni dodatek. V zakonu o socialno varstvenih prejemkih je tako določeno, da so do varstvenega dodatka upravičene osebe, ki so trajno nezaposljive ali trajno nezmožne za delo ali so starejše od 63 let (ženske) in si zase ne morejo zagotoviti sredstev v višini minimalnega dohodka, to pa je 288,81 EUR.
Lepo pozdravljeni!
Forum je zaprt za komentiranje.